Preskočite na glavni sadržaj

Program SHARE - Too Much History, More Future

Odjel za kulturu Austrijske savezne vlade i Muzej suvremene umjetnosti predstavljaju program SHARE - Too Much History, More Future (Previše povijesti, više budućnosti), uz razgovor s kustosima i umjetnicima. Projekcija i razgovor održat će se u  petak, 20. lipnja, u 19, 30 sati, u Dvorani Gorgona MSU-a.
vrijeme: 20.06.2014. 19,30
mjesto: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
url: http://www.knjiga-u-centru.hr/
Projekt SHARE predstavlja izbor video radova suvremenih umjetnika koji se bave različitim aspektima i posljedicama rata te je posvećen obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.
Pozdravni govor - Karin Zimmer
Program
Adela Jušić: When I die, you can do, what you want
Gordana Andjelić-Galić: Original sin
Mladen Miljanović: Do you intend to lie to me ?
Hermann Peseckas & Tommy Schneider: Comment.
 
 
Annemarie Türk i Karin Zimmer
Jedna od 148 dopisnica primljenih u kontekstu projekta mail arta* organizacije KulturKontakt Austria read: SHARE. To i ništa drugo bila je poruka koju je poslala Šejla Kamerić iz Sarajeva. Podijeli: želju, zahtjev, nužnost? SHARE – ideja uzajamnog davanja, angažiranja u razmjeni, obostranog sudjelovanja u životu i radu drugoga – to je bilo polazište tog umjetničkog projekta i njegovo vodeće načelo. Potpun naslov glasi SHARE – previše povijesti, VIŠE budućnosti. Ometa li višak povijesti, prošlost s kojom se ne znamo nositi, naš pogled na sadašnjost i budućnost? S druge strane, kaže se da nikakva budućnost nije moguća bez sjećanja.


Pozvali smo dvanaestoro umjetnika da prilože videoradove koji istražuju sjećanje, ali i današnje uvjete, videoradove koji govore o prošlim stvarima postavljajući pitanje što će položiti test vremena. Ti videoradovi kazuju i o sadašnjosti koja, budući da je rezultat povijesnih procesa, suočava ljude s promjenama i prisiljava ih da prihvaćaju uvijek nove izazove.SHARE vidimo i kao mogućnosti i poticaj da se dozna više o raznolikoj i dinamičnoj umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine.
 
Tijekom prošlog stoljeća umjetnici te zemlje morali su se nositi s mnogim promjenama u društvu, politici i gospodarstvu. Proces prihvaćanja sjećanja tema je koja se stalno vraća u mnogim ovdje predstavljenim radovima; druga tema je koliko je danas i ovdje teško etablirati se i ekonomski opstati kao profesionalac na polju kulture.
 
Uz videoradove umjetnika iz Bosne i Hercegovine SHARE uključuje i radove austrijskih umjetnika i drugih umjetnika koji žive i rade u Austriji – nadamo se da će taj susret značiti početak intenzivne razmjene i pojačanu suradnju.
 
Pri odabiranju umjetnika vodila su nas iskustva i susreti s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine. Mnogi od tih kontakata izrasli su iz programa Artists in Residence organizacijeKulturKontakt Austria. No u nekim slučajevima put nas je vodio od pojedinačnog djela do umjetnika koji ga je stvorio. Nadamo se da ćete, kad se vratite kući nakon što ste vidjeli ovaj izbor zanimljivih videoradova, sa sobom ponijeti nova pitanja za razmišljanje i novu perspektivu na komemorativnu 2014. godinu.
 
* 20 godina: KKA Artists in Residence. Pokretanje karijera, gradnja suradnje