izložba

Izložba slika Ivone Jurić u Zagrebu


vrijeme: 18.10.2012. - 01.11.2012.19,00
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11

U četvrtak, 18. listopada, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba slika i crteža akademske slikarice Ivone Jurić. Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Skelet crteža na ovim slikama potpuno tone u dominantno plavom koloritu i sitnom, razrađenom potezu, koji je specifikum ove slikarice. Riječ je o crticama koje ispunjaju polja na platnu, čiji smjerovi variraju od jednog do drugog islikanog područja. Ta rastrojenost crtica na plohi platna odgovara i dojmu nasumičnosti odabira kompozicije i dojmu motiva (neurednog granja na šumskom tlu ili prirodnog kaosa općenito). Međutim, njezino je tkanje dovoljno čvrsto da drži taj svijet u konkretnoj viziji; boje ne ističu snažan crtež, ali ga ni ne rastaču. Ono stvara i neobično titranje atmosfere ovih slika, dojam neuhvatljivosti, ali i uporne prisutnosti motiva.

Prizori govore o tupom postojanju predmeta i njihovoj posvemašnjoj nesvrhovitosti. Primjerice, na slici tegle s biljkom na prozoru svjedoci smo sukoba raštrkanog rastera različito usmjerenih prozorskih okana i biljnog motiva koji se sastoji gotovo u cijelosti od zelenih mrlja – nepravilnih područja koje stvari zauzimaju u našoj vizualnoj percepciji. Ekspresiji pridonosi i kaos otvorenih, poluotvorenih i pritvorenih okana koja ne dopuštaju simetriju, niti smirenu ravnotežu prizora, jer sam proces gledanja stalno je izmicanje i fiksiranje objekta (kako je već primijetio Cezzane). Feđa Gavrilović

Ivona Jurić  rođena je 1987. u Zagrebu. Nakon mature na Slikarskom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna diplomirala je 2010. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Duje Jurića.

(M.K., 17.10.2012)