Preskočite na glavni sadržaj

49. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn

49. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn
Otvorenje 49. zagrebačkog salona / primijenjene umjetnosti i dizajn na temu 'Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost', održava se utorak, 17. lipnja, u 21 sat, u Tehničkom muzeju. U sklopu salona, otvorit će se i izložbe 'Laboratorij nove stvarnosti / distorzije' u Galeriji ULUPUH te  'Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji' u Galeriji Karas.
vrijeme: 17.06.2014.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska 18,
url: http://www.49zagrebackisalon.com
Koncepciju Salona, pod nazivom 'Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost' potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout, koja je u natječajnom pozivu, među ostalim, napisala: 'Granice u umjetnosti imaju široko i slojevito značenje. Pod granicama općenito podrazumijevamo fizičke ili mentalne zapreke. Granice postoje u svim područjima djelovanja. One asociraju na razdvajanje – ali i na svojevrsno spajanje pojedinaca i naroda.

One mogu biti barijera, ali i poveznica. Mogu značiti mentalnu zakočenost, ali i izolaciju u vremenu i prostoru. Kategorija granice može dati sigurnost i zaštićenost privatnosti, ali može značiti i nesnošljivost i nedostatak komunikacije. Umjetnici su se uvijek među prvima borili za pomicanje granica. A kad je to bilo izboreno, donijelo je i uspostavu drukčijih odnosa. Umjetničkih – i unutar toga medijskih, perceptivnih, značenjskih. Ali i šire: socijalnih, društvenih, mentalnih, komunikacijskih...Donijelo je širenje, spajanje, povezivanje. Isto tako, suradnju, zajedničko djelovanje i razumijevanje, ali i otvorenu mogućnost intervencije u svakodnevicu, te kritičko djelovanje. Najposlije, donijelo je 'umjetnost direktnog kontakta' - 'umjetnost u pokretu' i 'umjetnost u prolazu', 'nosivu umjetnost' i 'mobilnu umjetnost', rušenje normi, aktivnost publike, te 'umjetnost na javnim mjestima'.

U suvremenoj primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, unatoč prisutnoj uporabnosti, pomicanje granica pomaklo je ne samo strategije, reprogramiralo red vrijednosti i pristup primijenjenim umjetnostima i dizajnu, nego i repozicioniralo ulogu umjetnika i dizajnera. Jer samo vladanje metjeom i izrada praktičnih uporabnih predmeta danas više nisu dovoljni, već se uz to traži i aktivno društveno djelovanje umjetnika, interveniranje u svakodnevicu, propitivanje, kritiziranje, odnosno, u cjelini, preispitivanje društvenog, ekonomskog i političkog konteksta u kojem on stvara i svojim umjetničkim radom ostvaruje komunikaciju. Što sve dokazuje da njegovo stvaralaštvo osim individualne ima i važnu društvenu dimenziju.

Salon će se održati od 17. lipnja do 3. srpnja u tri izložbena prostora: središnja izložba 'Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost' bit će postavljena u Tehničkom muzeju (Savska 18). Tu će se predstaviti 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala.

U Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) izlaže 8 autora i umjetničkih kolektiva, pod zajedničkim nazivom 'Laboratorij nove stvarnosti / distorzije'.

U Galeriji Karas (Praška 4) na izložbi naziva 'Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji' moći će se pogledati radovi 9 autora i autorskih grupa (popis svih autora/izlagača OVDJE).

U četvrtak, 3. srpnja Salon će se svečano zatvoriti uz dodjelu Nagrade publike.

Izložbe:
1. Tehnički muzej, Savska 18, Zagreb
izložba Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost
17.6. – 3.7.2014.

2.Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
Izložba Laboratorij nove stvarnosti / distorzije
18.6. – 28.6.2014.

3.Galerija Karas, Praška 4, Zagreb
Izložba Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji
20.6. – 28.6.2014.

4. Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
Samostalna izložba Munire Serdarević,  prvonagrađene autorice 46. zagrebačkog salona: Luksuz od rođenja do smrti
15.7. - 26.7.2014.