Preskočite na glavni sadržaj

Utorkom u Galeriji - Fast Forward: Ida Skoko

U utorak, 17. lipnja, u 20 sati, u splitskoj Galeriji umjetnina, otvorenjem izložbe Ide Skoko, nastavlja se ovogodišnji ciklus 'Utorkom u Galeriji - Fast Forward'. Autor predgovora je Tomislav Poljanec.
prijava: 05.10.2016
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Mlada pulska umjetnica Ida Skoko predstavlja se projekcijom dvaju dokumentarnih filmova. Materijali štorti kratki je dokumentarac o radu Valtera Černeke, istarskog umjetnika koji se bavi litografijom te svojom nekonvencionalnom uporabom medija izvodi djela kroz koja komunicira s publikom, ali i introspektivno, sa samim sobom. Valterov se eksperimentizam oslanja na antiilustrativnu figuraciju. 

Drugi film, ŠuraNoveOvce, prikazuje osvrt na stvaralaštvo Noela Šurana, također mladog istarskog umjetnika. On povezuje avangardu i tradiciju u osebujan likovni izraz. Nesumnjivo blizak pozicijama bio arta - praksi koja koristi živo tkivo u kreaciji umjetničkog rada, Šuran svoja djela izvodi od ovčje kože. Uplićući se u erotski život svojih ovaca raznovrsnih fenotipskih svojstava, Šuran u generaciji potomstva stvara likovno zadovoljavajuće ovce, koje svojim crno-bijelim šarama postaju umjetničko sredstvo njegova stvaralaštva. Terminima poput dizajna ovce ili estetike stada preispituje tradicionalne umjetničke forme i stvaralačke procese, pritom otvara teme odnosa života i smrti, konvencije i eksperimenta, slučajnog i namjernog.


Udaljavajući se od metanarativnog postupka, u Materijalima štortima Skoko iznosi materiju u poetičnoj maniri kombinirajući niz slikovnih asocijacija popraćenih Černekinim pojašnjenjem u pozadini. Nešto drugačiji izraz dan je u ŠuraNovimOvcama, uratku čiji je cilj ostaviti utisak u svijesti publike te potaknuti razmišljanje o društvenim tabuima vezanim za umjetničku praksu, koje film raskrinkava. Izbjegavajući na taj način ustaljeni faktografski dokumentarizam, autorica se stavlja u ulogu posrednika  u komunikaciji između umjetnika i recipijenta.

Danas, kada smo svjesni velikog broja novih disciplina koje se javljaju u suvremenoj umjetničkoj praksi i kada glavnim pitanjem u svijesti publike postaje Što je to umjetnost; mogu li ovo zaista smatrati umjetnošću?, više je nego ikada naglasak potrebno staviti na pitanje edukacije. Upravo tim problemom u ova dva filma bavi se i Ida Skoko. Autorica u dvama filmovima djeluje kao medijator, a njeni radovi spajaju umjetnički rad kao izvor ideje/znanja i publiku kao recipijenta tih ideja, pri tom se koristeći upravo umjetnošću kao alatom u provociranju odgovora i emocije u gledatelja. (Tomislav Poljanec)
 
Ida Skoko (1988., Pula) Završila je  Royal Academy of Art u Hagu 2012. Trenutno je studentica diplomskog studija  medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Tomislav Poljanec (1991., Šibenik) Završio je Gimnaziju Antuna Vrančića u Šibeniku. Trenutno je student treće godine preddiplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.