predavanje, tribina

Umjetnost kao bioterorizam? 


vrijeme: 08.09.2004. - 08.09.2004.20 sati
mjesto: Zagreb, Galerija Nova, Teslina 7
organizator: Što, kako i za koga/WHW

U Galeriji Nova u Zagrebu, Teslina 7, u srijedu 8. rujna s početkom u 20 sati Claire Pentecost i Brian Holmes održat će predavanje (na engleskom jeziku) na temu ’Suđenje javnom amateru: Neugodna znanost Critical Art Ensemblea’.

Stvarajući radove koji uprizoruju privatiziranu znanost za nespecijaliziranu publiku, umjetnički kolektiv Critical Art Ensemble stavlja na kušnju interese koji se kriju iza znanstvene stručnosti.  Ministarstvo pravosuđa SAD optužuje člana CAE, Stevea Kurtza, i njegovog suradnika, znanstvenika Roberta Ferrella, za prevaru, te tako dovodi pred sud pravo javnosti na znanje i samoodređenje u doba tehnoloških znanosti.
Claire Pentecost i Brian Holmes ispričat će priču o umjetniku koji je pod istragom kao bioterorist, i zapitati se što nam ovaj slučaj može otkriti o privatiziranom znanju i protraćenom povjerenju javnosti.

Claire Pentecost je spisateljica i umjetnica iz Chicaga. U svom radu koristi raznovrsne medije za ispitivanje imaginarnih i institucionalnih struktura koje posreduju u našim odnosima s prirodnim svijetom.  Njeni posljednji projekti istražuju pitanja vlasništva nad znanjem, naročito u području znanosti, kao i korporativnu kontrolu nad sistemom proizvodnje i distribucije hrane na globalnom nivou.  Surađivala je sa Critical Art Ensembleom na "Molekularnoj Invaziji" i glasnogovornica je člana CAE, Stevea Kurtza, od kada je proces protiv njega započeo u svibnju 2004.

Brian Holmes je umjetnički kritičar i teoretičar društva iz San Francisca i Pariza.  Kao član uređivačkog odbora francuskog časopisa Multitudes i suradnik u časopisima Spiringerin, Parachute i Brumaria, radi na odnosima između umjetnosti, taktičkih medija, aktivizma i političke ekonomije.  Autor je knjige "Hijeroglifi budućnosti: umjetnost i politika u doba umreženosti" (Zagreb: Arkzin/WHW, 2002).

 
Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000 odvija se u okviru projekta relations projekt relations inicirao je Kulturstiftung des Bundes (njemačka Savezna zaklada za kulturu) www.projekt-relations.de
Kontakt. The Arts and Civil Society Program of Erste Bank Group in Central Europe.
 
Za dodatne informacije kontaktirati:
Što, kako i za koga/WHW, tel/fax + 3851 4922478