Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Spremni' premijerno u ZKM-u

Predstava 'Spremni' premijerno u ZKM-u
Predstava  'Spremni', nastala prema dramskom tekstu mlade hrvatske autorice Kristine Gavran nagrađene prvom nagradom Marin Držić za 2012. godinu, propitkuje obitelj kao temelj društva, njezino definiranje i funkciju. Premijera će se održati u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 24. svibnja, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 24.05.2014.
prijava: 15.07.2016
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Otac, Majka, Sin i Kći nalaze se u neodređenom prostoru koji natrpavaju hranom, ogrjevom, stvarima za preživljavanje u strahu od nepoznatog kaosa koji samo što nije zahvatio svijet. Likovi su svedeni na svoje funkcije, no otac koji je „pametan“ i majka koja je „brižna“ prokazuju koliko su te zadane funkcije neprikladne. Obitelj čija je jedina svrha preživljavanje, roditelji koji djeci kontinuirano usađuju strah i djeca koja se nikako ne mogu izboriti za vlastiti put - čine hermetičnu zajednicu čiji strah od vanjskog svijeta pogoni radnju i vodi u agresiju. Rečenice koje izgovaraju likovi prepoznajemo kao opća mjesta i prazne fraze u svakodnevnom javnom govoru koji nas okružuje, baš kao neki recept kakva bi obitelj trebala biti i kako bismo trebali živjeti. „Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Jer je vaš otac to pametno uredio.“ Postavlja se pitanje - ako je obitelj temelj društva, što se događa s društvom kada su ti temelji poljuljani, te kakav je to svijet u kojem nikome nismo potrebni i bojimo se svega drugačijeg?

Redatelj Saša Božić u dramskom tekstu otkriva beckettovske prostore tišine i nedjelovanja.

U predstavi 'Spremni' glumi nova generacija glumaca - Dado Ćosić, Nataša Kopeč, Filip Vidović, Romano Nikolić i Milica Manojlović. Foto: Mara Bratoš.

Izvedbe: nedjelja, 25.5. u 20 sati / utorak, 27.5. u 18 sati / srijeda, 28.5. u 18 sati / subota, 7.6. u 21:30 sati / nedjelja, 8.6. u 21:30 sati