Preskočite na glavni sadržaj

Program filmske pismenosti za djecu i mlade u suradnji s pet nezavisnih kinoprikazivača

Po prvi put, pet kinoprikazivača: Kino Daruvar, Kino Vodice, Kino Gorgona, Kinematografi Dubrovnik, Kino Velika Gorica  i Kino Antonio Gandusio iz Rovinja, u suradnji s Udrugom Djeca susreću umjetnost, ponudili su program filmske pismenosti za djecu i mlade. Program je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.
vrijeme: 20.05.2014.
mjesto: Daruvar, Vodice, Zagreb, Dubrovnik, Velika Gorica i Rovinj
url: http://www.havc.hr

Tijekom svibnja i lipnja učenici iz desetak škola iz raznih dijelova Hrvatske imat će prilike pogledati kvalitetne europske filmove te se susresti s poznatim hrvatskim redateljima Danielom Kušanom (Koko i duhovi), Draženom Žarkovićem (Zagonetni dječak), glumcem (Draženom Šivakom) i porazgovarati o filmu i filmskoj profesiji.

Bit će to prilika i da se školama, njihovim ravnateljima i nastavnicima predstavi program filmske pismenosti pod nazivom “Putujući Sedmi kontinent” za  školsku godinu 2014./2015. Radi se o filmskom programu za škole i vrtiće koji je osmislila je udruga Djeca Susreću Umjetnost, a imenovan je prema igranom filmu Dušana Vukotića “Sedmi kontinent”. U partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, ovaj program je privukao u dvije i pol godine 15.000 djece. Prikazano je u 90 projekcija, 15 europskih i hrvatskih filmova, realizirano je 280 analiza filma i više od 45 razgovora s filmašima. U cijelom programu sudjeluje ukupno 40 stručnjaka i filmaša. Program je preporučen od strane nadležnog Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, te osim selekcije kvalitetnih filmova, tematskih susreta s gostima filmašima i provođenja analiza filmova od strane stručnjaka, nudi i obrazovne materijale pomoću kojih učitelji i nastavnici mogu samostalno provesti satove medijske kulture odnosno filmske pismenosti u svojim učionicama koristeći primjere iz odgledanih filmova.