Preskočite na glavni sadržaj

Proslava Međunarodnog dana jazza

Jazz glazbenici Rijeke i Liburnijskog kraja pridružuju se međunarodnoj proslavi dana jazza pod pokroviteljstvom UNESCO-a, koja se ove godine prvi put obilježava i u Hrvatskoj, 30. travnja.
vrijeme: 30.04.2014.
mjesto: Hiroshima, Japan
url: http://www.vafi.hr/

Međunarodnim danom jazza predsjeda i vodi ga Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancocka.

Ove godine se Međunarodni dan jazza po prvi puta slavi i u Hrvatskoj, a program su osmislile udruga Liburnia Jazz i Hrvatska glazbena unija – Podružnica Rijeka.

Raznolik sadržaj programa uključuje  škole, umjetnike raznih profila, novinare, učitelje i jazz entuzijaste, a cilj mu je saznati što više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju, razbiti predrasude o jazzu, uvesti ga u školski program, te prikazati jazz u svim umjetničkim formama.

Šetači će u jutarnjim satima na Korzu moći uživati u jazz glazbi Denisa Razza, u Glazbenoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“ učenici će pod vodstvom Elvisa Stanića, profesora škole i riječkih jazzista pripremiti koncertni program. Učenici Škole primijenjenih umjetnosti izložit će u HKD-u likovne radove s temom jazza, uređivati jazz izloge na Korzu i osmisliti scenografiju za koncert. Riječki jazzisti (Lela Kaplowitz & Zoran Majstorović), posjetit će Gimnaziju Andrije Mohorovičića i ŠPUR i održati interaktivno jazz predavanje. U HKD-u će se raspravljati o jazzu na provokativnoj tribini na temu „Je li jazz mrtav?“ na kojoj će gostovati i istaknuti europski jazz promotor Gerald Godley (12Points, Improvised Music Company) te hrvatski jazzisti, novinari….Dallas Music Shop će imati promotivnu prodaju jazz CD-a i DVD-a.

Vrhunac Međunarodnog jazz dana bit će veliki jazz koncert u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku kada će učenici Glazbene škole i eminentni riječki jazzeri (Elvis Stanić, Henry Radanović, Branimir Gazdik, Darko Jurković-Charlie, Denis Razz, Lela Kaplowitz, Zvjezdan Ružić) podijeliti pozornicu u zajedničkom nastupu.

Ulaz na sva događanja u HKD-u je slobodan i besplatan.