Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Kafkine 'Amerike' u riječkom HNK-u

Premijera Kafkine 'Amerike' u riječkom HNK-u
Predstava 'Amerika' po romanu Franza Kafke, ostvarena u suradnji riječkoga HNK Ivana pl. Zajca i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, premijerno će se izvesti 23. travnja u Rijeci te 10. svibnja u Zagrebu, najavljeno je na konferenciji za novinare u riječkome HNK-u.
vrijeme: 23.04.2014.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hdlu.hr/

Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković istaknula je vrijednost koprodukcije kazavši da će time sigurno predstava imati dulji kazališni život nego da se prikazuje samo u Rijeci. Navela je da su se u oba kazališta od početka razgovora o suradnji složili da redatelj bude Janusz Kica.

Ravnatelj Gavelle Darko Stazić naglasio je da smisao koprodukcije nije samo podjela troškova nego ona ima i dublji smisao i to umjetnički, koji se ostvaruje miješanjem ansambala. Predstava se ujedno postavlja kao dio repertoara u dva kazališta te će imati više izvedbi, rekao je.

I ravnatelj Hrvatske drame riječkoga HNK Damir Orlić istaknuo je važnost suradnje kazališta, kazavši da je to trebalo postići mnogo prije. Ovako se razbija hermetičnost hrvatskih kazališta, naveo je.

I redatelj Janusz Kica podržava ideju koprodukcija jer se time spajaju snage. Rekao je da ga Kafkini tekstovi intrigiraju već godinama. "Ameriku" je već režirao prije dvadesetak godina, već je režirao "Proces", a sljedeće godine će u Ljubljani režirati predstavu po trećem velikom Kafkininom romanu, "Zamku", rekao je.

U glavnoj ulozi nastupit će Živko Anočić, a uz njega će igrati Nika Mišković, Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Dražen Mikulić, Olivera Baljak i drugi.

Kafkin tekst je dramatizirao Goran Ferčec, scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. (Hina)