Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Politike iznutra' u Celju

U četvrtak, 17. travnja, u Centru za suvremenu umjetnost Celje, otvara se grupna izložba 'Politika iznutra / Politics Within' kustosice Irene Borić, na kojoj sudjeluju Fokus Grupa, IC-98, IRWIN, Borut Peterlin, Nives Sertić, Jonas Staal i Hito Steyerl. Izložba ostaje otvorena do 8. lipnja.
vrijeme: 17.04.2014.
mjesto: Portland, Oregon
url: http://www.picaresourceroom.org/
Izložba predstavlja različite umjetničke pozicije u odnosu prema ideologijama slike, njenoj reprezentacijskoj ulozi i strategijama njene dekonstrukcije (subverzije).

Izložba razmatra aspekt političkog unutar polja umjetnosti, kao i političnost načina gledanja umjetnosti danas. Koncepcijski polazi od televizijske serije Načini gledanja (Ways of Seeing) emitirane 1972 na BBC-u, čiji je autor John Berger prepoznao političko kao već upisano unutar polja umjetnosti. Iz tog razloga, izložba ne dotiče isključivo sadržaj umjetničkog rada, već njegove ideološke konstrukte postavljajući pitanja o uzrocima i posljedicama reprezentacije, njezinom porijeklu, sadržaju, namjernim i skrivenim značenjima, i specifičnom korištenju vizualnog jezika i poruke.

 
Fokus Grupa se predstavlja sa novim radom naziva 'P.H.S.H.S.' (naziv rada je auto cenzurirani citat Dr. Franje Tuđmana) koji se nadovezuje na rad 'Prijedlog spomenika novom (Inter)nacionalizmu' koji je riječka publika mogla vidjeti 2012. godine u Galeriji Miroslav Kraljević.

Site- specifičnim performansom Sve što vidim se kreće Nives Sertić pristupa pitanju gledanja tražeći odgovor u kreiranju svojevrsne koreografije. Mogu li načini gledanja postati ujedno i fizički put do gledanja? Pokret i pogled isprepleteni su kroz niz danih smjerova koji rezultiraju u ludičkoj koreografiji zamišljenih staza, formi i geometrijskih oblika.
Više o izložbi - ovdje.