izložba

Petra Grozaj: Mystic, magic, sweet


vrijeme: 01.09.2012. - 30.09.2012.
mjesto: Rab; Galerija Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2

U subotu, 1. rujna, s početkom u 21 sat, u Galeriji Knežev dvor u Rabu, otvara se izložba zagrebačke slikarice Petre Grozaj pod nazivom 'Mystic, magic, sweet'. Radove je moguće razgledati do 30. rujna.

Slike Petre Grozaj rezultat su procesa uživanja u slikanju i znatiželje za bilježenjem promjena koje primjećuje u svijetu koji je okružuje, pa slikama stvara svojevrsni osobni dnevnik. Ljudski joj je lik središnja tema, a izložbom se predstavlja odabir slika nastalih od 2005. godine do novih, netom nastalih radova. Najčešća joj je tema ženski portret u krupnom planu, a novim radovima ponovno se vraća narativnim cjelinama kojima propituje muško-ženske odnose.

Ciklus posvećen ženama, mahom prijateljicama i njihovim spontanim životnim situacijama otkriva nam zagonetna lica kojima daje privid maske, te su ambivalentnog, često grotesknog karaktera. Pokazuju autoričinu želju za slikanjem oku nevidljivog unutarnjeg svijeta i trenutaka promjene koji su imanentni ljudskom biću. Slike velikih formata postaju tako mjesto naracije ali i tišine, prostor iskazivanja osobnih ali i univerzalnih tema suvremenog čovjeka.


Petra Grozaj jedna je od najzapaženijih slikarica mlađe generacije čiji radovi podjednako intrigiraju i likovnu struku i publiku. Za njeno slikarsko formiranje od velike je važnosti bio odlazak na nekoliko studijskih boravaka u inozemstvo, što će ju osnažiti u njenom odabiru slikarstva kao životna poziva. U sklopu stipendije 'Cite International des Arts' 2007. godine odlazi na specijalizaciju u Pariz, a potom u Berlin na umjetničku rezidenciju GlogauAir, gdje i izlaže. Kreirala je osobnu inačicu figurativnog slikarstva, koja pokazuje da i u današnjim vremenima čestog odricanja od figuracije, ono može ponuditi iskrenu i uzbudljivu, emocijama protkanu avanturu. Kustosica izložbe Nataša Ivančević

(M.K., 28.08.2012)