Preskočite na glavni sadržaj

'Preko grma, preko trna...' - nova predstava Teatra Tirena

Predstava zagrebačkog Teatra Tirena 'Preko trna, preko grma…' će premijerno biti izvedena u nedjelju, 6. travnja, u 18 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, a prvenstveno je namijenjena učenicima petog i šestog razreda osnovne škole.
vrijeme: 06.04.2014. 18 h
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1
url: http://www.tirena.hr/

Nakon uspješnih suradnji na predstavama „Dvolična igra“ na Sceni Lea Deutsch, „Dok nas smrt ne rastavi“ u Jastrebarskom, „I živjeli su sretno…?“ na Sceni Gorica te „Tko je to izumio?“ u Teatru Tireni, dramaturginja i dramska spisateljica Nina Horvat i redateljica Frana Marija Vranković u Teatru Tirena pripremaju novu kazališnu predstavu za djecu, naslova 'Preko grma, preko trna...'.

Generacije i generacije djece odrastaju uz Lewisovu Narniju, Hogwarts J.K. Rowling, Tolkienovo Međuzemlje, Earthsea Ursule Le Guin, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Upravo zato nastala je ova predstava u kojoj mala vila teenagerica napušta svoju šumu bez odobrenja roditelja, kako bi upoznala nekog tko je drugačiji od nje. Krene u pustolovinu u kojoj upoznaje brojna čudnovata bića, od kojih joj neka pomažu, neka odmažu a neka ju čak žele pojesti. Kako će uspjeti doći doma, što su štrige, što su mraki, kako muči mora otkrit će vam predstava nastala prema pričama iz hrvatskih narodnih predaja.

Nestašnu i radoznalu vilu tumači glumica Petra Težak, a  njezine (po)/(od)magače glumac Ivan Bošnjak. Autorsku glazbu za predstavu skladao je Darko Horvat, za kostime je zaslužna Anamarija Filipović-Srhoj, a za scenografiju Marta Crnobrnja.

Predstava je nastala uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.