obavijest

Umrla Vesna Girardi-Jurkić


vrijeme: 25.08.2012.
mjesto: Pula

U 68. godini života u subotu navečer iznenada je preminula dr. sc. Vesna Girardi-Jurkić, bivša ministrica kulture, arheologinja i dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre. Posljednji ispraćaj biti će u utorak, 28. kolovoza, u 11 sati, na pulskom groblju, a pokop sutradan u 10,50 sati, na zagrebačkom Mirogoju. 

Vesna Girardi-Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine. Diplomirala je arheologiju i engleski jezik 1968. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2000. doktorirala.
 
Prvo radno mjesto bilo joj je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja. Kroz primijenjenu arheologiju animirala je mlade za arheologiju. Boravila je šest mjeseci na studijskom putovanju u Ateni, gdje je učila kako uključivati kulturnu baštinu u turizam, a njezino zalaganje na izradi suvenira, kopijama arheoloških nalaza prepoznao je i nagradio Turistički savez Jugoslavije.
 
Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle, a od 1979. do 1991. godine ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij, koji je prvi arheološki park na otvorenome.
 
Također je radila na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene, utemeljila je edicije Katalozi i monografije, Mali katalozi te bila urednica časopisa Histria Archaeologicae.
 
Autorica je više od 120 izložaba među kojima i "Arheologija i umjetnost Istre" u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani te izložbe u Veneciji 1985. i dviju izložaba u Americi.
 
Pomoćnicom ministra prosvjete, kulture i športa imenovana je 1991. godine, a ministrica prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske bila je od 1992. do 1994. godine u vrijeme Domovinskog rata.
 
Nakon toga imenovana je prvom veleposlanicom Hrvatske pri UNESCO-u u Parizu gdje je ostala do 2001. godine. Uz visoke državničke funkcije ostala je raditi u struci.
 
Autorica je oko 400 znanstvenih radova, a njezinom zaslugom na listu svjetske baštine UNESCO-a upisani su kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču i urbana cjelina grada Trogira 1997. godine, te katedrala sv. Jakova sa šibenskom gradskom jezgrom 2000. godine.
 
Obnašala je dužnost ravnateljice Međunarodnoga istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin. Kao veleposlanica UNESCO-a vodila je međunarodni projekt "Čarobna Istra", a za izložbu "Sjaj antičkih nekropola" dobila je permanento pokroviteljstvo predsjednika UNESCO-a Federica Mayora.
 
Dobitnica je sedam najviših državnih odlikovanja, počasna je građanka nekoliko gradova te dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva 2005. godine. (Hina)
 
Brzojav sućuti ministrice Zlatar Violić

(D.H.F., 27.08.2012)