Preskočite na glavni sadržaj

Daša Drndić dobitnica međunarodne književne nagrade Prozart

Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart za 2014. godinu, koju Međunarodni književni festival 'PRO-ZA Balkan' iz Skopja, dodjeljuje istaknutom autoru s područja Balkana, za autorski doprinos razvoju suvremene balkanske književnosti.
vrijeme: 27.05.2014.
url: http://www.prozabalkan.mk
Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart za 2014. godinu, koju Međunarodni književni festival 'PRO-ZA Balkan' iz Skopja, dodjeljuje istaknutom autoru s područja Balkana za autorski doprinos razvoju suvremene balkanske književnosti.

Nagrada je Daši Drndić pripala jednoglasnom odlukom Odbora za dodjelu nagrade, u kojem su bili Vladislav Bajac, prvi dobitnik nagrade Prozart, Aleksandar Prokopiev, umjetnički direktor Festivala 'PRO-ZA Balkan', Elizabeta Seleva i Ermis Lafazanovski, članovi umjetničkog savjeta Festivala, te ravnatelj Festivala Dejan Trajkoski.

'Ime i djelo ove autorice vrlo su dobro poznati i cijenjeni kod balkanske i međunarodne kritike, kao i čitateljske publike. Svojim proznim djelima, osobito Leica formatom, dokumentarnim romanom Sonnenschein i romanom April u Berlinu, ona se nametnula prepoznatljivim, bogato inovativnim stilom i slojevitim autorskom pismom', stoji između ostaloga u obrazloženju nagrade.

Organizator Međunarodnoga književnog festivala 'PRO-ZA Balkan' makedonska je nakladnička kuća Ikona iz Skopja, a pokrenut je s ciljem promoviranja balkanske književnosti te šire književne i kulturne razmjene među balkanskim zemljama.

Festival 'PRO-ZA Balkan' ove će se godine održati od 27. do 29. svibnja, a nagrada Prozart bit će uručena Daši Drndić 29. svibnja na završnoj svečanosti u Skopju.