predstavljanje

Galerija Klovićevi dvori najavila program nove sezoneZagrebačka Galerija Klovićevi dvori pod vodstvom nove ravnateljice Marine Viculin za nadolazeću sezonu najavljuje promjenu u koncepciji izložbi u skladu s modernim svjetskim trendovima i okretanje intenzivnijoj promociji hrvatske umjetnosti na međunarodnom planu, a kao kruna sezone najavljena je velika izložba Juraja Julija Klovića u studenome, kojom se obilježava trideseta obljetnica uspješnoga djelovanja te renomirane institucije.

'U nadolazećoj sezoni, galerija Klovićevi dvori okreće se tendencijama suvremenih muzejskih kuća 21. stoljeća. Kroz promociju vlastite kulture, ali i koncepte drugačijih izložbi, otvara se intenzivnoj promociji hrvatske umjetnosti i izvan naših granica', ističe se u priopćenju Galerije.
 
Sezonu 2012./2013. otvara 13. rujna izložba 'Vatroslav Kuliš' autora Igora Zidića, koji je ujedno i autor velike monografije izišle o umjetniku u izdanju Školske knjige, Zagreb, 2010. 'Izložba će predstaviti sukus umjetničkog djelovanja tog autora od samih početaka do najnovijih radova, a objedinit će cikluse što su obilježili Kulišev opus - Valove, Kornate, Kute, Riffove, Metamorfoze mora, ciklus Herbarium pictorium, te najnoviji, ludički ciklus kojeg Zidić dijeli na 'terarijski' i 'akvarijski'', ističe se u priopćenju. Izložba će biti otvorena do 21. listopada, a kustosica je Jasminka Poklečki Stošić.
 
Slijedi multimedijalna izložba 'Robert Wilson - HD video portreti', koja će od 8. listopada do 10. studenoga predstaviti tog američkog umjetnika. Robert Wilson (1941.) začetnik je vizualnog postmodernog teatra i jedan od najtraženijih umjetnika današnjice, koji paralelno s radom u scenskim umjetnostima djeluje i kao likovni umjetnik u raznim medijima. Njegove radove, kako one kazališne (opere, predstave, performansi, recitali, baleti), tako i izložbe, instalacije i video art, produciraju i ugošćuju najutjecajnije galerije i kazališne kuće širom svijeta.
 
Izložbu će, kako je najavljeno, otvoriti sam umjetnik koji će tom prilikom održati predavanje kroz koje će predstaviti dugogodišnji rad na svom životnom projektu 'Watermill Center' - svojevrsnom kreativnom inkubatoru gdje se održavaju međunarodni susreti umjetnika.
 
U Klovićevim dvorima bit će upriličena i premijera dokumentarnog filma 'Absolute Wilson' redateljice Katharine Otto-Bernstein, koji kroz dokumentarne snimke i izjave suvremenika i suradnika govori o Wilsonovoj karijeri i načinu rada.
 
Kao kruna jesenske sezone na 30. obljetnicu djelovanja Galerije najavljena je izložba Juraja Julija Klovića koja se otvara 8. studenog i po prvi će puta domaćoj publici predstaviti toga slikara, zvanog 'Michelangelo minijature'. Kustosica projekta je Jasminka Poklečki Stošić, a riječ je ujedno i o svjetskoj premijeri djela tog umjetnika koja će na jednom mjestu predstaviti tridesetak njegovih najznačajnijih radova. Galerija u tu svrhu posljednje dvije godine aktivno radi na posudbama Klovićevih djela iz svjetskih muzeja i galerija.
 
Sezonu Klovičevih dvora zatvara izložba 'Refleksije vremena 1945.-1955.', kustosice Jasmine Bavoljak, koja će u razdoblju od 29. studenog 2012. do 28. veljače 2013. prikazati "ozračje vremena koje se u povijesti umjetnosti u najširem smislu odnosi na period formiranja socijalističkog realizma (1945. - 1950.), te na njegovu dekonstrukciju (1950. - 1955.), čime se otvara novi kulturološki pogled i pregled ovog društveno-politički i kulturno-umjetnički složenog razdoblja'. Izložba je strukturirana oko devet tematskih cjelina – 'Od pionira do omladinca', 'Od vojnika do udarnika', 'Od drugarice do gospođe', 'Od maršala do dandyja', 'Od istoka do zapada', 'Od parade do reda u trgovini', 'Od puške do saksofona', 'Od radija do televizije', te od 'Rada do blagostanja'.
(Hina)

(M.K., 23.08.2012)