Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Projekt: Igračka' u Galeriji Bernardo Bernardi

U srijedu, 26. ožujka, u 19 sati, u Galeriji Bernardo Bernardi, Centra za kulturu pučkog otvorenog učilišta Zagreb, otvara se izložba 'Projekt: Igračka', studenata Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Izložba je otvorena do 23. travnja.
vrijeme: 26.03.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Bernardo Bernardi, Ulica grada Vukovara 68
url: http://www.pou.hr
Projektni zadatak: Drvena igračka s mehanizmom / Akademska godina 2012. / 2013., drugi semestar

Drvene igračke su tradicijski hrvatski proizvod nastao u 19. stoljeću, a njihova izrada zadržala se sve do današnjih dana, poglavito u Zagorju. Prodaju se na sajmovima, crkvenim svečanostima, tržnicama, čuvaju se u muzejima. Nalaze se na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja hrvatskog Zagorja upisano je i kao nematerijalno dobro na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Inspirirani tom baštinom, studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu interpretirali su tradicijski potencijal drvenih igračaka, polazeći od istraživanja mehanizama koji potiču interaktivno iskustvo igre, a koji proizlaze iz koncepta koji igračka predstavlja. Pored rješavanja konstrukcijskih i tehnoloških zahtjeva, drvena igračka referira se i na vrijednosti identiteta koji su nosioci hrvatske kulturne baštine. Kolekcija drvenih igračaka dizajnerskom intervencijom pretvara baštinu u potencijal lokalnog suvenira.