Preskočite na glavni sadržaj

'Ella i Marylin', nova premijera kazališta 'Komedija'

'Ella i Marylin', nova premijera kazališta 'Komedija'
Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' sezonu nastavlja predstavom 'Ella i Marilyn' prema predlošku američko-britanske dramatičarke Bonnie Greer o prijateljstvu Elle Fitzgerald i Marilyn Monroe, koju će u režiji Nine Kleflin premijerno zaigrati u nedjelju, 23. ožujka.
vrijeme: 23.03.2014. 19,30 h
mjesto: Dubrovnik, Croatia
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/

Riječ je o prvoj predstavi Komedijine od ove godine ponovno aktivirane komorne scene. "Komorna scena nastavak je Komedijinih napora da u svoj repertoar uvrsti male glazbene forme. Ta je predstava prva na tom tragu", kazao je Hini ravnatelj kazališta Komedija Niko Pavlović. Ta je scena, dodao je, namijenjena i prikazivanju prikladnih studentskih produkcija.

U ulogama dviju velikih umjetnica nastupit će Zdenka Kovačiček kao Ella i Vanda Winter kao Marilyn. Priča ih prati u doba njihova poznanstva tijekom jednog posebnog tjedna 1955. u Americi, kada tada već vrlo popularna i svjetski poznata zvijezda Marilyn Monroe saznaje da njezina omiljena crna pjevačica Ella Fitzgerald ne smije nastupati u elitnom jazz klubu Mocambo u Los Angelesu.

Marilyn se odlučuje na hrabar i riskantan potez: naziva vlasnika kluba i obeća mu da će ukoliko Elli dopusti nastup sjediti u publici, u prvome redu. Obećanje je održala, a u garderobi iza scene zadimljenog jazz kluba dvije velike zvijezde postale su prijateljice i zauvijek promijenile jedna drugoj život.

Njihovu dirljivu priču o prijateljstvu, hrabrosti, strahovima i nadama prati dvadesetak glazbenih brojeva, među kojima najveći Ellini hitovi poput "Lady Be Good" ili "Blue Moon", dok će Marilyn, među ostalim, otpjevati slavnu "Diamonds Are a Girl's Best Friend".

Glazbena će im pratnja biti jazz band Komedijina orkestra u sastavu Mladen Baraković, Ante Mažuran, Borna Šercar, Ramon Reberšak, Zdenko Ivanušić i Joe Kaplowitz. Pratit će ih i Mateja Ivanković, Petra Radošević, Morana Paškiević, Emil Kuzminski, Zoran Simikić, te Dejan Jakovljević iz Komedijina baletnog ansambla.

Prijevod potpisuje David Stopper, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban a koreograf Dinko Bogdanić.

U nastavku sezone u Komediji slijede još tri premijerna naslova pa je tako 25. travnja na rasporedu premijera "Dobrog čovjeka iz Sečuana" Bertolta Brechta u režiji Ivice Kunčevića i u prijevodu Ivana V. Lalića.

Komediji Brecht nije stran – dosad je u tom kazalištu zaživjelo sedam različitih izvedbi Brechta, od čega tri puta "Prosjačka opera". Sa svojim je uprizorenjem "Majke Hrabrost" u režiji Krešimira Dolenčića 2006. kazalište gostovalo u Berlinu, na poziv Berliner Ensemblea, kazališta koje je Brecht utemeljio 1949. u istočnom Berlinu.

"Dobri čovjek iz Sečuana" bavi se temeljnim pitanjem je li danas uopće moguće biti dobar čovjek, u ovome slučaju prostitutka kojoj su bogovi omogućili novi početak, a posljednji je puta u Komediji postavljen 1963. Glazbu potpisuje Veseljko Barešić, pokret Milko Šparemblek, dok je kostimografkinja Danica Dedijer.

U predstavi sudjeluje gotovo cijeli Komedijin ansambl: Ronald Žlabur, Adam Končić, Saša Buneta, Ivica Zadro, Jasna Palić Picukarić, Filip Juričić, Nada Abrus, Ljubo Zečević, Vanja Ćirić, Vinko Kraljević, Jasna Bilušić, Renata Sabljak, Sanja Marin, Davor Svedružić, Nedim Prohić, Mirela Brekalo, Željko Duvnjak i Ivan Magud.

U travnju će u Komediji zaživjeti i jedna koprodukcija, mjuzikl "Uskrsli" Danielea Riccija podnaslovljen "Onkraj boli i križa". U njemu se glazbeno-scenski uprizoruje Veliki tjedan, od svečanoga ulaska u Jeruzalem do Kristova uskrsnuća. No, "Uskrsli" se ne svodi samo na uobičajenu priču o prizorima muke, već ide onkraj događaja vezanih uz trpljenje, žrtvu i smrt, donoseći pripovijest o spasenju. Rezultat je dojmljivo glazbeno putovanje u spomen na temeljni događaj kršćanske vjere, zabilježen i ponovno proživljen na snažan i dirljiv način.

Režiju potpisuju Robert Bošković i Marko Cindrić, prijevod s talijanskog djelo je Aleksandre M. Chvalowsky, a prepjev i adaptaciju na hrvatski jezik napravili su Sanja i Branko Bardun.

Organizatori su Župa sv. Antuna Padovanskoga i časopis Veritas u koprodukciji s Komedijom, a pokrovitelj događanja je Hrvatska provincija sv. Jeronima Franjevaca Konventualaca. Premijera je 12. travnja.

Sezonu će u svibnju zaokružiti "Splitski akvarel" Ive Tijardovića, djelo koje zagrebačka publika nije imala prilike odavno vidjeti. Režirat će ga Richard Simonelli, a zaigrat će Đani Stipaničev, Ervin Baučić, Sandra Bagarić i drugi. (Hina)