Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba predstave 'Darmarzemska' u GKL Split

Praizvedba predstave 'Darmarzemska' u GKL Split
U Gradskom kazalištu lutaka Split će u petak, 14. prosinca, u 19 sati biti izvedena treća ovosezonska premijera, autorski projekt Olje Lozice nazvan 'Darmarzemska'.
vrijeme: 14.03.2014. 19 h
mjesto: Olsztyn, Poland
url: http://staryratusz.wroclaw.pl/galeria/

Nagrađivana hrvatska dramska spisateljica, dramaturginja i redateljica Olja Lozica na scenu Gradskog kazališta lutaka Split postavlja predstavu s dva glavna lika, dječakom Darijom i djevojčicom Marijom, iste dobi i posve različitog karaktera, koji stjecajem okolnosti jednog poslijepodneva ostaju sami u kući. Svatko na svojoj strani, zadubljeni u najnovije tehnološke igračke, ni ne pokušavaju komunicirati s onim drugim, drugačijim.

Što bi uopće jedna rasplesana i razigrana djevojčica i sramežljiv, pomalo trapav dječak, zaljubljen u knjige i znanost, mogli imati zajedničko osim godina? O čemu mogu razgovarati, kakvu igru igrati?

Vjerojatno bi tog dana, čekajući da se odrasli vrate, Dario i Marija ostali razdvojeni, svatko unutar svog zamišljenog teritorija, da iznenada zbog oluje cijela zgrada nije utonula u mrak. Nestankom struje gase se ekrani, zatvaraju prozori u virtualne svjetove i otvaraju vrata u svijet mašte, u kojem je moguće zamisliti svašta, pa i vidjeti ono čega nema. Dario i Marija morat će dobro otvoriti oči, um i srce i približiti se jedno drugome u borbi protiv zajedničke opasnosti. U mraku jednog običnog stana u običnoj zgradi, dvoje djece izmaštat će zemlju Darmarzemsku i shvatiti da su puno sličniji nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti.

Uz autoricu i redateljicu Olju Lozicu, u stvaranju predstave sudjelovali su skladatelj i dramaturg Matko Botić, scenograf i kostimograf Igor Vasiljev  i glumci GKL-a Split Andrea Majica, Ivan Medić i Petar Konkoj.

Prva izvedba predstave u slobodnoj prodaji bit će u subotu, 15.3., u 17 sati.