Preskočite na glavni sadržaj

Nina Kurtela izlaže u New Yorku

U galeriji HERE u New Yorku, od 8. ožujka do 12. travnja, otvorena je izložba Nine Kurtele 'Leftovers of Endurance'.
vrijeme: 08.03.2014.
mjesto: New York; HERE, 145 Sixth Av
url: http://www.here.org
Projekt se sastoji od knjige, instalacije, ready-made objekata i fotografija koje okružuju centralni dio - performans/video rad Transformance.
Leftovers of Endurance primarno je fokusiran na odnos između tijela i izvršenja performansa unutar konteksta arhitekturalnih transformacija. Studija je to radikalnih transformacija društvenih struktura koje operiraju pojmovima poput 'prisutnosti', 'izdržljivosti', 'odanosti', 'prostora', 'vremena', 'promjene', 'pokreta' i 'koreografije', te ispitivanje društvenih i rodnih hijerarhija.


Transformance je video zapis koji aktivira i dokumentira petomjesečni performans. Tijekom tog perioda Nina Kurtela je na dnevnoj bazi posjećivala i svjedočila promjenama na gradilištu berlinske plesne ustanove Uferstudios, koja je nastala prenamjenom iz skladišta za popravak tramvaja i buseva. Stoga, ona je postavljena kao promatrač čina stvaranja umjetničke institucije, a kamera je svjedok njezinom činu promatranja. Slojevitost njenog projekta oprimjerena je ne samo u instalaciji posvećenoj originalnom performansu, već i u publikaciji Leftovers of Endurance - Artist's Book koja otvara prostor za diskusiju o temama vezanima uz performans, no ta kolekcija eseja nema nužno funkciju kritike ili recenzije rada Transformance, već predstavlja autonomno djelo.
Izvor: KP