Preskočite na glavni sadržaj

Janko Ivčić u Galeriji SC

Izložba 'Naziv izložbe', autora Janka Ivčića, otvara se u ponedjeljak, 3. ožujka, u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Izložbe je dio projekta Oni dolaze…., a može se razgledati do 8. ožujka.
vrijeme: 03.03.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija SC, Savska 25
url: http://galerija.sczg.hr
'Kreativnost je tajnovit i čaroban dio ljudskog djelovanja i iako se ponajprije tiče samog autora oduvijek je privlačio pažnju promatrača koji svojevoljno pristaje na ulogu publike u fascinantnom procesu umjetničkog oblikovanja. Prisustvovati genezi umjetničkog djela voajerski je pogled na intelektualnu intimu stvaraoca kojem se teško oduprijeti.

Janko Ivčić nam nudi upravo to – perspektivni pogled na proces stvaranja umjetničkog djela. Pred našim očima razlaže svoj kreativni proces prikazujući nam sve njegove faze i konačan proizvod koji duboko propituje oblikovne karakteristike i svrhu medija u kojem je nastao. Kroz njegove zabilješke i skice pratimo formulaciju ideje te njezinu razradu da bismo realizaciji vizije svjedočili u radu velikih dimenzija u kojem se isprepliće vještina mladog autora s propitivanjem konotacije motiva.


I dok bi sama dekonstrukcija kreativnosti bila dovoljna da pobudi zanimanje promatrača zainteresiranog za strukturnu analizu umjetničkog djela, autor ide korak dalje. Reproduciranjem izvornih stranica svoje 'Bilježnice' autor uklanja prvi sloj autentičnosti potencirajući neposredan informacijski karakter djela. Koristeći suvremene medije Ivčić umnožava pojedine elemente svog rada još jedan korak udaljavajući se od njega te nam se pridružuje na poziciji promatrača. Na taj način ostvaruje kompleksan sustav autoreferencijalnosti i omogućava svom projektu maksimalnu autonomiju.

To je stadij u kojem zatičemo Ivčićev rad – kao maksimalno samostalnu ideju u njezinom gotovo organičkom stanju, u svim stupnjevima razvoja, s početkom i njegovim možebitnim krajem. Visok stupanj međusobne uvjetovanosti izloženih eksponata od svake pojedine stanice 'Bilježnice' pa do Vola koji pretpostavljamo (iako ne s potpunom sigurnošću) da čini konačni rezultat ovog stvaralačkog procesa, zahtijeva od promatrača da uvaži sve njegove razvojne faze te postav shvati kao homogeni eksponat u kojem svaki njegov djelić prenosi neizostavnu poruku na putu ka potpunom razumijevanju.

Ovom izložbom Janko Ivčić spretno nas stavlja u privilegirani položaj promatrača koji barata s maksimalnim brojem informacija, međutim pritom nam uskraćuje odgovore na pitanja konačne interpretacije. Šetnjom kroz postav kročimo stazom kreativne evolucije mladog autora od kojeg primamo smjernice za interpretaciju koju kasnije samostalno oblikujemo. Poštena razmjena u kojoj je posjetitelj izložbe taj koji je na velikom dobitku.' Valent Pavlić