Preskočite na glavni sadržaj

'Jean Genet: Sluškinje - paralelna ekspozicija' u Splitu

'Jean Genet: Sluškinje - paralelna ekspozicija' u Splitu
U četvrtak, 27. veljače, u 20,30 sati, premijerom predstave 'Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija' redatelja Gorana Golovka, Multimedijalni kulturni centar Split otvara vrata Beton kina. Riječ je o potpuno novouređenom prostoru za kulturu unutar zgrade Doma mladih.
vrijeme: 27.02.2014. 20,30 h
mjesto: Split; Beton kino splitskog MKC-a, Savska bb

Prva je to predstava kazališnog laboratorija kojega je redatelj Goran Golovko pokrenuo u sklopu umjetničke organizacije 'Albalunna', gdje će se u kreativnoj slobodi bezobrazno propitivati naša zbilja i narav.

U "Sluškinjama" igraju završeni glumci Umjetničke akademije u Splitu: Zagrepčanke Petra Težak i Matea Elezović, Splićani Andrea Mladinić i Goran Marković te Dubrovčanin sa splitskom adresom Nikša Arčanin. U svojim kratkim umjetničkim životopisima imaju zanimljive kazališne, TV i filmske projekte, a neki od njih i značajne nagrade. Angažiran je i Stipe Radoja, student treće godine preddiplomskoga studija Gluma na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kostimografkinja je Ana Marin.

Istraživanje je započelo simultanim odvijanjem radnje "Sluškinja" u muškoj i ženskoj podjeli, omogućujući publici simultanu percepciju razvoja odnosa Claire – Solange – Gospođa. Konačna forma predstave proizlazi iz ovoga procesa istraživanja, osnovanom na kreativnom odnosu glumac – redatelj, pri čemu redatelj zauzima facilitatorsku ulogu umjesto autoritarne. U estetskom smislu, kazališno istraživanje kreće iz postavki biomehanike V. Mejerholjda, koncepta siromašnog kazališta J. Grotowskog te praznog prostora P. Brooka.

''Publika može očekivati uprizorenje dramskoga teksta koji se bespoštedno razračunava s (malo)građanskim vrijednostima, propitujući fenomen ovisnosti o potlačenosti. Genetove sluškinje Claire i Solange služe kod jednog očitog pronevjeritelja i utajivača poreza, ali glavnim neprijateljem doživljavaju njegovu suprugu, uglađenu i elegantnu damu iz visokoga građanskog sloja čije ih samo postojanje ponižava kao žene i kao osobe, a bez toga osjećaja poniženosti nisu u stanju živjeti. Zvuči pomalo komplicirano? Pa pogledajmo malo oko sebe... Uz to, dajući ženske uloge muškarcima, Genet ide i korak dalje - rodnu i spolnu potlačenost propituje kao korijen klasne i egzistencijalne potlačenosti'' - otkriva redatelj Goran Golovko.

Dodajmo još da će publika predstavu gledati s maskom na licu koju će dobiti na ulazu u Beton kino. Premijera je u četvrtak u 20,30 sati, a igrat će u isti sat još dva iduća dana.

Cijena ulaznice: 50 kn. Cijena ulaznice s popustom (studenti, umirovljenici, nezaposleni): 30 kn. Prodaja ulaznica: F-TOURS, Trg Hrvatske bratske zajednice 3, Split. Ulaznice mogu biti kupljene i sat vremena prije predstave na blagajni Galerije Multimedijalnog kulturnog centra, Savska bb. Ulaznice s popustom puštaju se u prodaju sat vremena prije predstave.