izložba

Hrvoje Pende / Marjan Čubrić - Nekrospektiva grada


vrijeme: 06.07.2012. - 13.07.2012.21,00
mjesto: Rijeka; Palach Galerija, Kružna 8

U petak, 6. srpnja, s početkom u 21 sat, u prostorijama Palach Galerije u Rijeci, otvara se izložba fotografija mladih riječkih autora Hrvoja Pende i Mirjana Čubrić pod nazivom 'Nekrospektiva grada'. Izložbu je moguće pogledati do 13. srpnja.

Današnji odnos čovjeka i grada umnogome ima obilježja hiperrealizma, odnosno života u kojem stanovnici svoj grad prepoznaju kroz simulacije i imitacije njegove stvarnosti. U komuniciranju svojeg identiteta, koje je često neutemeljeno u stvarnosti, odnosno predstavlja tek njezin ljepši dio, gradovi se nastoje portretirati na sebi i drugima privlačan način. S pomoću medija, u javnosti se proizvode slike, imidži, krajolici, kao zajednički (željeni) doživljaj grada koji stanovnicima daje smisao (značenje) te ih trajno emotivno povezuje s gradom. 


U takvom okviru, bez obzira što možda predstavljaju značajna obilježja stvarnog identiteta grada, njegovi određeni dijelovi u pravilu su izuzeti iz takvog portreta jer je fokus uvijek na najatraktivnija područja. Svi, pa tako i gradovi žele biti lijepi i privlačni, jedinstveni i neponovljivi.

Na taj način ukupna društvena komunikacija u gradu, kao i njegov nametnuti doživljaj, često doprinosi inverziji stvarnosti u smislu da identitet grada ne pre/poznajemo u njegovoj ukupnoj stvarnosti, nego uglavnom kroz izabrane fragmente, iluziju koju nam pružaju kadrovi, oblici, boje, pejzaži i događaji koje diktiraju mediji i upravljačka klasa, odnosno koje kao takve svakodnevno konzumiramo.

Nasuprot tome, autori pružaju drugu sliku grada, većini možda manje vidljivu, posve sigurno manje poželjnu, ali ipak vrlo prisutnu stvarnost. Geometrijski čista kompozicija oslobođena je od ljudi, obasjana čudnom, tjeskobnom svjetlošću. Izložba fotografija dvojice autora pruža otkon od simulacija i simulakruma te poput Morpheusa iz Matrixa poziva u 'pustinju stvarnog'.

Hrvoje Pende, odabranim kadrovima i primjenjenom tehnikom obrade na svojim fotografijama pruža doživljaj ogoljen do stvarnosti, grub i oštar kao neželjena istina, lišen bilo kakvog uljepšavanja. Gradski pejzaži su otuđeni i hladni, asocijacije   uglavnom neugodne, osjećaji nepoželjni.

Mirjan Čubrić svojim kadrovima i tehnikom obrade fotografija realnosti dodaje mekane i ugodne boje koje razblažuju neželjenu konfliktnost oštrine i jasnoće. Stvara se iluzija humanijeg okruženja. Promatrač ulazi u svijet smirujućih i nekonfliktnih urbanih pejzaža. Slike ipak ostaju 'nerazumljive', neočekivane i hladne.

(M.K., 04.07.2012)