Preskočite na glavni sadržaj

'Othello' Mestnog gledališča ljubljanskog u ponedjeljak u ZKM-u

U okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih u ponedjeljak, 3. veljače, u Zagrebu će gostovati predstava 'Othello' Williama Shakespearea u izvedbi Mestnog gledališča ljubljanskog.
vrijeme: 03.02.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr

Bezvremenu Shakespeareovu tragediju o ljubavi, ljubomori, povjerenju, odanosti, licemjerju, pojavama zla u svim oblicima, te ksenofobiji i rasizmu režirao je Jernej Lorenci, redatelj iznimnog senzibiliteta za osuvremenjivanje klasika, pa tako 410 godina stara drama u njegovu redateljskom čitanju s lakoćom i razlogom postaje itekako živa i životna, ističe se u najavi predstave.

"Njegov 'Othello' pouzdan je neustrašiv vojskovođa, no duboko u sebi nosi spoznaju otuđenja jer ga svijet za koji je spreman dati život nikada neće prihvatiti kao svoga. Bolno osjetljiv na podmetanja i manipulacije, s nesigurnošću u vlastite vrijednosti kao stalnom popudbinom, postaje idealna žrtva dijabolične zavisti, koja ga može uvjeriti i da ga je i toliko ljubljena žena spremna izdati", dodaje se u najavi. Svojim impostiranjem lika Othella kao nesretnog čovjeka u neprijateljskom svijetu, Lorenci je uspio izgraditi sasvim drukčiji put razumijevanja tog ključnog lika svjetske dramatike.

Othella tumači Sebastian Cavazza, Primož Pirnat je Jago, a Desdemonu Viktorija Bencik Emeršič. U ostalim ulogama su Judita Zidar, Lotos Vincenc Šparovec, Jaka Lah, Janez Starina, Tina Potočnik, Borut Jenko i Neva Mauser Lenarčić. Dramaturginja je Petra Pogorevc, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulovića, a skladatelj Branko Rožman.

Kako se ističe u najavi, riječ je o nastavku odlične suradnje ZKM-a s Mestnim gledališčem ljubljanskim, koje je prošle godine u ZKM-u gostovalo s "Olujom" Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Jerneja Lorencija, dok je ovog tjedna ZKM s velikim uspjehom u Ljubljani izveo "Galeba" Antona Pavloviča Čehova u režiji Boba Jelčića.

Gostovanja stranih predstava u ZKM-u nastavljaju se ponovnim dolaskom u Zagreb hit predstave "Dok nas smrt ne razdvoji" Mire Furlan, koja se prošle godine predstavila zagrebačkoj publici u sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava po tekstu Mire Furlan i u režiji Mikija Manojlovića, te u izvedbi Radionice integracija iz Beograda u ZKM-u gostuje u četvrtak i petak 13. i 14. veljače. "Dok nas smrt ne razdvoji" intrigantna je obiteljska drama koja se događa sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu. U predstavi glume Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović, Jovana Gavrilović te Bora Đorđević i Dušan Pavlović. Scenografiju je osmislio Darko Nedeljković, a kostime Jelisaveta Tatić. (Hina)