radionica, kolonija

Radionica izrade narodnih nošnji / Pučišća


vrijeme: 01.08.2004. - 14.08.2004.
mjesto: Pučišća na otoku Braču

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i zagrebačke Posudionice i radionice narodnih nošnji, u Pučišćima se održava Radionica izrade i restauracije hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina - Hrvatsko narodno ruho.

Pedesetak polaznika iz Austrije, Njemačke, BiH, Vojvodine, Hrvatske te SAD-a, sudjelovat će do 14. kolovoza u početnoj i naprednoj radionici. Taj projekt Hrvatske matice iseljenika, koji se održava drugi put, vodi Josip Forijan.

Radionica izrade hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina zamišljena je kao praktična radionica, višednevni tečaj na kojem će polaznici usvajati temeljna znanja o izradi narodnih nošnji, te raznovrsnim načinima njihova ukrašavanja tradicijskim tekstilnim tehnikama.

Namijenjena je kostimografima, umjetničkim voditeljima, garderobijerima i plesačima folklornih ansambala te onima koji se zanimaju za narodne nošnje i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo.

HINA, 02.08.2004.


Po završetku radionice narodnih nošnji, od 16. do 27. ovoga mjeseca, također u Pučišćima na otoku Braču, održat će se međunarodna Ljetna škola hrvatskog folklora, na kojoj će sudionici učiti plesove te sviranje na tamburi i tradicijskim glazbalima. Nositelj predmetnog projekta je također Matica hrvatskih iseljenika.


Više o projektima vidi na stranici: www.matis.hr