Preskočite na glavni sadržaj

Zvučna instalacija Barbare Matijević u Puli

Predstavljanje zvučne instalacije '1989', autorice Barbare Matijević, održava se u Galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka u Puli, u petak, 17. siječnja, u 19 sati. Izložba traje do 27. siječnja.
vrijeme: 17.01.2014. 19,00
mjesto: Liechtenstein
url: http://www.mmcluka.hr
Instalacija '1989' temelji se na snimci koja se sastoji od narativa uronjenog u različite zvučne pejzaže. Narativ, u izvedbi same autorice, isprepliće povijesne činjenice, događaje i osobe s popularno- znanstvenim elementima iz svijeta životinja, astronomije, arhitekture te referencama iz svijeta glazbe, filmova i video igara, te tvori svojevrsni zvučni almanah. Autorica ne skriva da je njezino iskustvo te povijesne godine produkt pročitanih knjiga, glazbenih hitova, usvojenih ideja i djelića sjećanja u kojima David Hasselhof ima jednako bitnu ulogu kao i Mihail Gorbačov. U ulozi krajnje nepouzdanog pripovjedača, ona prošlosti pristupa kao kulturnom artefaktu, a ne kao vremenskoj dimenziji.

Zvučni pejzaži '1989'-te, kreirani korištenjem pronađenih, izmišljenih, manipuliranih ili dekontekstualiziranih zvukova, potenciraju 'gluhe točke povijesti', one točke koje stručni historičari ne mogu čuti, a koje se tiču prošlosti u nastajanju, one prošlosti koja nije negdje iza nas već je sveprisutna ovdje, sada, u svemu, za svakoga i o kojoj je svatko pozvan da sudi, da je se na vlastiti način sjeća, razumijeva i (re)kreira.
'1989' je putovala kroz razne medije. Počela je kao kazališni performans pod imenom Tracks. Zatim je u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija postala radijska drama. U Multimedijalnom centru LUKA prvi puta se predstavlja u formi instalacije.

Autori performansa: Giuseppe Chico i Barbara Matijević
Autor instalacije: Barbara Matijević
Trajanje: 40 minuta
U instalaciji je korištena radijska verzija koja je emitirana na Trećem programu Hrvatskog radija 27.12. 2012.
Urednica: Tajana Gašparović
Izvela: Barbara Matijević
Ton majstor: Lana Deban
Redatelj: Mislav Brečić