Preskočite na glavni sadržaj

Humanitarne predstave u ZKL-u za Udrugu za autizam

U sklopu humanitarne akcije 'Ti i ja gradimo prijateljstvo sada i ovdje', namijenjene prikupljanju sredstava za uređenje prostora Udruge za autizam - Zagreb, Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) u siječnju će ugostiti tri interaktivne predstave kreativne terapeutkinje Mejreme Reuter.
vrijeme: 15.01.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19
url: http://www.zkl.hr
Predstave su dio projekta Mejreme Reuter 'Umjetnost u terapiji', koji već dvadesetak godina provodi među djecom i odraslima na tri kontinenta, a njihovom izvedbom u ZKL-u ta akademska umjetnica, edukator i terapeut želi pomoći Udruzi za autizam-Zagreb u prikupljanju sredstava za obnovu prostorija u ulici kneza Ljudevita Posavskog 37 u Zagrebu, u kojima će se odvijati rad udruge.

Priča o kući bez vrata i prozora, s dimnjakom u sredini i zvijezdom unutra 'Mala crvena kuća', bajka o moru i prijateljstvu 'Majka Biser' i interaktivna radionica 'Saharsko blago' na programu su ZKL-a u srijedu, 15. siječnja, petak 17. siječnja, te petak 24. siječnja, a u njima će publika biti pozvana da izravnim sudjelovanjem postane dio kreativnog procesa u stvaranju glazbeno-scenskog doživljaja.

Kako se ističe u najavi predstava, 'Mala crvena kuća' djecu će naučiti jesti voće. 'Majka Biser' priča je o najvećem i najljepšem biseru na dnu mora, snu svakog lovca na bisere, jedan od kojih je i dječak koji zajedno sa svojim ujakom prvi put ide u lov. 'Sve što je lijepo i željeno ima svoju tajnu, a svaka tajna u sebi uvijek nosi i elemente opasnosti. U potrazi za svojim snom dječak upoznaje pravog prijatelja dupina, koji mu pomaže i vodi ga kroz najveću avanturu ispod morske površine. Dupin uči dječaka da je pravi biser ljubav prema moru koju nosimo u srcu', ističe se u najavi.

U interaktivnoj radionici 'Saharsko blago' djecu se metodom 'hands on the treasure' uči o najvećoj pustinji svijeta: auralno kroz priču, vizualno kroz slide i video prezentaciju, te taktilno, uzimajući u ruke saharske geološke primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara, kao i sjekira iz kamenog doba. 'U priči djeca doznaju ne samo o geološkom i antropološkom blagu, već i o pojmu dezertifikacije i ekologiji, koja je glavna smjernica projekta Mejreme Reuter koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta', dodaje se u najavi.

Prihod od ulaznica namijenjen je uređenju prostorija Udruge za autizam - Zagreb, koja skrbi o osobama s autizmom. Ulaznice je moguće i donirati, a Udruga će sredstva proslijediti djeci iz doma za nezbrinutu djecu ili djeci koja žive u obiteljima ugroženog ekonomskog statusa.
(Hina)