Preskočite na glavni sadržaj

Marija Kalentić - intervju s pionirkom industrijskog dizajna na portalu Pogledaj.to

Razgovor s hrvatskom pionirkom industrijskog dizajna Marijom Kalentić možete pročitati na portalu Pogledaj.to. Marija Kalentić počela je oblikovati svoje radove još pedesetih godina, te su se njeni radovi mogli vidjeti na nedavno završenoj izložbi 'Marijina industrija ljepote' pri Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://pogledaj.to/
Neva je tražila kreatora, što je uključivalo rad na cijelom procesu, od izrade skica i maketa proizvoda, do postave velesajma, štandova i oblikovanja publikacija, foto: Dada Žitko

Sjećate li se Crne mačke? Dizajn ambalaže tog kultnog parfema, kao i mnogih drugih kozmetičkih proizvoda koji su dominirali policama trgovina bivše Jugoslavije, produkt je skica koje je, gledajući kroz prozor svog ateljea, u glavi crtala Marija Kalentić (rođena 1930.). Jer, kako sama kaže, tada nije bilo materijala za pravljenje milijun skica.

Jedna od prvih hrvatskih industrijskih dizajnerica diplomirala je 1954. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje se opredijelila za smjer tekstilnog dizajna. Nakon dvije godine djelovanja u sklopu majstorske radionice Krste Hegedušića, započinje samostalan rad slikajući na svili, a za to vrijeme surađuje sa zagrebačkom tvornicom svile i bosanskim Vunteksom. Godine 1962. javlja se na oglas za kreatora tvrtke Neva i time započinje razdoblje u kojem Marija razvija svoj elegantni stil i specifičnu tipografiju koji su, osim što su joj donijeli tri jugoslavenska Oskara za dizajn, zauvijek obilježili vizualni identitet kozmetičke industrije na našim prostorima.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje: Nisam bila poslovna žena, već umjetnica