predstavljanje

'Recikliranje' B. ištvančića u Italiji i Rusiji


vrijeme: 25.06.2012. - 25.08.2012.
mjesto: Italija i Rusija

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju Sardinia Film Festivala koji će se održati u Italiji od 25. do 30 lipnja i u selekciju glavnog natjecateljskog programa 11. međunarodnog Kansk Video Film Festivala koji će se održati od 17. do 25. kolovoza 2012. u Rusiji.

'Recikliranje' je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan.

Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.

Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena, zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici, a posebnu pomoć filmu i rad na romskom jeziku je pružio Kasum Cana.

Film je bio prikazan na više svjetskih festivala.


 

(R.P.B., 18.06.2012)