izložba

Rovinj – slikarska izložba Vanje Tumpić


vrijeme: 14.06.2012. - 30.06.2012.21,00
mjesto: Rovinj; Zavičajni muzej Grada Rovinja, Trg maršala Tita 11
organizator: Zavičajni muzej Grada Rovinja

U četvrtak, 14. lipnja,u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, u 21 sat, otvara se izložba slika u ulju umjetnice Vanja Tumpić. Radovi se mogu razgledati do kraja lipnja.

Umjetnica je najprepoznatljivija po vedutama i pejzažima. Motivi su to kojima se ona uvijek i iznova rado vraća, neprestano ih varirajući te na taj način u njih unoseći diskretne ali znakovite pomake. Slika vlastite osjećaje, a u istarskim motivima pronalazi mediteranski ugođaj, ozračje gdje Vanja upija sve njegove kolorističke, ali isto tako i oblikovne čari.

Kamene kućice i uličice nerijetko nepravilnih oblika, plavetnilo neba, zelenilo mjestimičnih krošanja i žarko žutilo sunca u njezinu se slikarstvu uzajamno prožimaju, miješaju te stapaju u nadasve složene kompozicije, za koje nije moguće sa sigurnošću ustvrditi jesu li po svojim karakteristikama pretežito organičke ili pak geometrijske. Autorici na jedan doista začudan način polazi za rukom uskladiti racionalne s intuitivnim slikarskim postupcima, pri čemu svoje motive razgrađuje sve do granica apstraktnih formi da bi u konačnici ipak ostala vjerna figurativnoj prepoznatljivosti.

Zahvaljujući izravnim i ničim sputanim osjećajima što ih - ponajprije posredstvom istarskih pejzaža i veduta – već godinama dojmljivo prenosi i na promatrače, ova slikarica nedvojbeno je uspjela ostvariti jednu dosljednu, posve osobnu, a samim time i pažnje vrijednu poetiku.

Vanja Tumpić, rođena je 1972. u Zagrebu. Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna završila je u Puli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Eugena Kokota. Trenutno ima status samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Član je HDLU-a, HDLU-a Istre i Likovne kolonije Rovinj.

Više

(I.P., 13.06.2012)