Preskočite na glavni sadržaj

Kad utopijske oaze presuše, širi se pustinja banalnosti

Danas, 16. prosinca, u 20 sati, u Galeriji Nova, otvara se izložba knjiga iz kolekcija Zorana Sente 'Kad utopijske oaze presuše, širi se pustinja banalnosti', uz uvodnu riječ Vlade Marteka. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2014.
vrijeme: 16.12.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.whw.hr/galerija-nova
Anarhizam istodobno znači i pobunu i misao, doktrinu koja svoj cilj ima i u stvaranju što opsežnije i raznovrsnije anarhističke literature, od kanonskih djela do vrlo specijaliziranih i specifičnih studija. Kroz izbor knjiga i publikacija o anarhizmu te radova izvornih anarhističkih mislilaca, izložba pokazuje put razvoja anarhističke misli i razvoj anarhističkog izdavaštva. Knjige iz različitih vremena, s različitih strana svijeta, raznolikih autora i raznolikih tematskih okvira govore o iznimno bogatom i šarolikom spektru promišljanja anarhizma u kontekstu razvoja društvenih struktura.

Anarhizam nikad nije bio 'u modi', ali nikad ni sasvim po strani od udarnih društvenih događaja. Uvijek povijesno važan pratilac i suparnik različitih lijevih opcija, iznimno je privlačio pažnju vrlo različitih mislilaca, ali i umjetnika i društvenih aktivista. Na suptilan način postao je dio svakodnevnice u mnogim poljima ljudskoga djelovanja i uvijek je na određeni način intrigirao kreativni potencijal kulturne sfere.

Na sjecištu svijeta razmišljanja o uspostavi pravednijeg i slobodnijeg društva i svijeta umjetnosti i kulture sklonog trajnom propitivanju svih vrijednosti i zasada, stvoren je svijet knjiga, publikacija, časopisa i novina s anarhističkim predznakom koji ima svoj raspon i svoju poetiku. Zato je i nastala i ova izložba, da prikažemo barem dio onoga što anarhizam jest i što priča o anarhizmu jest u svijetu tiskane riječi, ali i onkraj njega. DAF