Preskočite na glavni sadržaj

Kritički glasovi u medijima od 90-ih do danas

Posljednja tribina Platforme Novi prostori govora, pod nazivom  'Jučer, danas, sutra – kritički glasovi u medijima', održava se u Književnom klubu Booksa, u srijedu, 18. prosinca, s početkom u 12 sati.
vrijeme: 18.12.2013. 12,00
mjesto: Zagreb; Booksa, Martićeva 14 d
url: http://www.booksa.hr
Platforma Novi prostori govora se u ovoj godini bavila analizom položaja medija na lokalnoj razini te njegovim unaprjeđenjem, a u sklopu ove tribine će se tematizirati postojanje i utjecaj kritičkih medija u Hrvatskoj od 90-ih do danas.

Primjer kritičkog glasila, koji je danas opet aktualan, je časopis Arkzin. Pokrenut je 1991. godine, a Multimedijalni institut je u studenom ove godine izdao poseban broj koji su kupci časopisa Novosti, Le Monde diplomatiquea i Zareza dobili besplatno.

'Dok je fašizacija sve izraženija, a politički i kulturni život sa svih strana ostaje paraliziran fatamorganom osvajanja središta, nužno je reaktualizirati bastardnu arkzinovsku formulu koja pogađa ideološku srž poretka: Ne, ne volim Hrvatsku!', poručili su izdavači ovog posebnog broja Arkzina.

O projektu dokumentiranja i revalorizacije tog medija i njegovom nedavnom ponovnom pojavljivanju te o razvoju i utjecaju kritičkih medija 90-ih i danas govorit će Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta, Stipe Ćurković iz časopisa Le Monde diplomatique i Luka Ostojić iz časopisa Zarez. Tribinu, kojoj je jedan od ciljeva i analiza utjecaja kritičkih medija na čitatelje, ali i novinare mlađih generacija, moderirat će dramaturg i glavni urednik magazina 'Frakcija' Marko Kostanić.

Novi prostori govora su zagovaračka platforma čiji je cilj uspostaviti kontinuiranu i dvosmjernu komunikaciju s Gradom Zagrebom te dovesti do podizanja svijesti o važnosti stvaranja medijske strategije i uspostavljanja mehanizma sustavne podrške medijskim sadržajima od javnog interesa.
Rad Platforme Novi prostori govora kao i ovu tribinu podržala je Zaklada Kultura nova. Platformu čini šest organizacija s područja neprofitnih medija i produkcija, te nezavisne kulture.

Nositelji projekta su Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva (nakladnik portala Kulturpunkt.hr), Udruga za promicanje kultura Kulturtreger (nakladnik portala Booksa.hr), nezavisna produkcije Fade In, Prostor rodne i medijske kulture K-zona (nakladnik portala VoxFeminae.net), Savez udruga za razvoj neprofitnih medija N-mreža, te Centar za dramsku umjetnost (nakladnik časopisa Frakcija).