najave

Drugi Split Pride


vrijeme: 09.06.2012. 14,00
mjesto: Split

Drugi Split Pride održava se u subotu, 9. lipnja, 2012. godine, s početkom u 14 sati. Povorka kreće s Đardina, ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i Rivom, te završava na središnjem dijelu Rive (ispred konzulata Velike Britanije), gdje će se održati dvosatni Split Pride program. Slogan Split Pride-a je 'Jednake/-i pred zakonom!

U okviru programa govorit će: Mirjana Kučer, predstavnica Domina, Sanja Juras, predstavnica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković, predstavnik Iskoraka, Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu, Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova RH, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Linda Freimane, predstavnica ILGA-e Europe, Lazar Pavlović, predstavnik Gej strejt alijanse – Beograd, Zdravko Cimbaljević, predstavnik LGBT Progress Foruma – Podgorica, Nina Hudej, predstavnica Ljubljana Pride-a, Dragana Todorović, predstavnica Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine – Novi Sad. Na Split Pride-u će nastupiti LeZbor, Drvena Marija, Dora Benc, Pride Bend i Female Scream.

Prije 10 godina Kontra i Iskorak su organizirale-i prvi Pride – povorku ponosa LGBT osoba u Zagrebu, ukazujući na diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj, te obilježavajući, Stonewallsku pobunu protiv policijskog nasilja iz 1969., događaj koji se smatra početkom suvremenog pokreta za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

2011. godine usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama održan je prvi Splitski Pride. Iako država nije osigurala minimum sigurnosti, Pride u Splitu imao je za posljedicu porast svijesti o položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu, te je osnažio LGBT aktivizam u Splitu.

Očekujemo da ove godine u Splitu ostvarimo svoje pravo na javno okupljanje, ali i da se pažnja posveti razlogu zbog kojeg se prosvjedna Pride povorka održava – diskriminaciji u svakodnevnom životu. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim parovima gotovo nikakva prava. Zbog toga je tema ovogodišnjeg Split Pride-a pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Slogan Split Pride-a je Jednake/-i pred zakonom!

Cilj nam je dodatno potaknuti javnu raspravu na temu diskriminacije istospolnih parova kako bi država konačno osigurala zaštitu ljudskih prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama.

Na ovogodišnjem Split Pride-u svoje sudjelovanje najavile/-i su predstavnice/-i nacionalnih i EU institucija, te veleposlanstava, što ukazuje da su prepoznale/-i Split Pride kao važan događaj za ljudska prava u Hrvatskoj.

Na prvom Split Pride-u izuzetno nam je bilo važno sudjelovanje i podrška građana/-ki Splita, aktivistica i aktivista iz drugih gradova u Hrvatskoj, susjednih zemalja i međunarodnih organizacija.

(I.P., 08.06.2012)