Preskočite na glavni sadržaj

Izložba u povodu 50. obljetnice Rudnika u Tehničkom muzeju

Rudnik zagrebačkog Tehničkog muzeja, popularna Jama Barbara, ove godine slavi pola stoljeća postojanja, a tim je povodom u tome muzeju otvorena izložba.
vrijeme: 04.12.2013.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18
url: http://tehnicki-muzej.hr
Jama Barbara iznimno je vrijedan muzejski postav, vjerni prikaz rudarskoga horizonta za eksploataciju ugljena, željezne rude, boksita te ruda olova, cinka i srebra. Rudarska jama ukupne duljine od preko tristo metara, s najvećom dubinom od šest metara, posjetiteljima pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika.
 
Jedna od značajki muzejskog rudnika jest da su u njemu u prirodnoj veličini prikazane sve vrste podgrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu, i to u punoj raznolikosti materijala i oblika.

Cilj izložbe 'Pod zaštitom Svete Barbare - 50 godina Rudnika Tehničkog muzeja – Jame Barbare' je predstaviti priču o tome rudniku koji i u svjetskim razmjerima predstavlja vrlo rijedak cjelovit prikaz rudarske tematike.
 
Radovi na izradi Rudnika u prirodnoj veličini u podzemnim prostorima Muzeja počeli su 1961., a 1963. primio je svoje prve posjetitelje. U projektu rudarskog odjela u Muzeju sudjelovali su stručnjaci zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGN).
 
Rudnik je od tada do danas prošao nekoliko uređenja – prvo je bilo već 1975., a tijekom sljedećih godina Rudnik je još nekoliko puta obnavljan i nadopunjivan novim sadržajima. Prilikom posljednje obnove 1995., rudarska jama dobila je ime Barbara, po Svetoj Barbari - zaštitnici rudara i opasnih zanimanja.
 
U Rudniku, kroz koji su dosad prošla gotovo dva milijuna posjetitelja, može se vidjeti prikaze pojedinih rudnika iz Hrvatske, koji su danas uglavnom zatvoreni.
 
Autorica izložbe i tekstova je Davorka Petračić, postav potpisuju Maša Milovac i Ana Labudović a može se pogledati do 2. veljače 2014., za što je u određenim terminima osigurano i stručno vodstvo.
 
U povodu 50. rođendana Jame Barbare Tehnički muzej organizira i nekoliko radionica na temu lika rudarske zaštitnice Svete Barbare u umjetnosti te rudnika i rudnih bogatstava, prva od kojih će se održati u subotu 30. studenog pod vodstvom muzejske pedagoginje Katarine Ivanišin Kardum.
(Hina)