izložba

Izložba '20 godina 'Vukovarskih novina' 1992.-2012.'


vrijeme: 30.05.2012. - 03.06.2012.
mjesto: Vukovar; Galerija Oranžerija

Izložbom '20 godina 'Vukovarskih novina' 1992.-2012.', otvorenoj 30. 3vibnja, u vukovarskoj galeriji Oranžerija Dvorca Eltz, proslavljena je 20. obljetnica toga javnoga glasila grada Vukovara.

Posjetitelji mogu pogledati sve 'Vukovarske novine', od prvog broja tiskanog 30. svibnja 1992. do današnjega 507. broja.

Prisjećajući se okolnosti u kojima su 1992. godine pokrenute 'Vukovarske novine', njihov prvi urednik Petar Brozović rekao je da su one u progonstvu liječile mnoge rane Vukovarcima prognanima 1991. godine. Također se prisjetio vremena u kojem su mu se, pošto je neko vrijeme "Vukovarske novine" sam uređivao, pridružili novinari Tomislav Čorak i Mirjana Đermadi, njihova današnja urednica.

Po riječima Janoša Keryja, direktora Hrvatskoga radija Vukovar, koji je nakladnik 'Vukovarskih novina', te su novine imale veliku ulogu u vrijeme progonstva i mirne reintegracije pružajući Vukovarcima u progonstvu nadu u povratak, a nakon povratka mnoge informacije o obnovi njihova grada.
 
'Vukovarske novine' nastojale su pronositi duh Vukovara među tada prognanim Vukovarcima"' ocijenio je Tomislav Čorak.

Mirjana Đermadi rekla je kako su novine od prvog broja ostvarile snažnu vezu s Vukovarcima u progonstvu, a ta je veza ostala neraskidiva i nakon njihova povratka.

Izložbu, koju je moguće pogledati do nedjelje, otvorila je zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Danijela Stanković, koja je rekla da su 'Vukovarske novine' hrabrile Vukovarce u progonstvu i tada bile njihov 'jedini doticaj s okupiranim gradom'. 'Vukovarske novine' danas se tiskaju u 3000 primjeraka i dvotjedno su glasilo grada Vukovara.

Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo ih je 1996. godine priznanjem 'Marija Jurić Zagorka' za izvanredan izdavački pothvat u posebnim okolnostima.
(Hina)

(M.K., 31.05.2012)