Preskočite na glavni sadržaj

Neizvedeni projekti turističke arhitekture

Izložba 'Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture', otvorena je do do 25. siječnja 2014., u Državnom arhivu u Rijeci.
vrijeme: 14.11.2013.
mjesto: Salonika, Greece
Na više od 30 panoa (kopija ili originalnih projekata) prezentirani  su nerealizirani turistički projekti hotela, sezonskih vila i kupališta za cijelo područje našeg Jadrana. Obzirom da se većina projekata izlaže  prvi put izložba svakako pridonosi  novom sagledavanju odnosa prostora, arhitekture i turizma tog vremena.

Izložba pokazuje jedan virtualni svijet, a posjetitelji mogu zamišljati kako su mogla izgledati naša turistička sjedišta odnosno kako je njihova panorama, njihov urbani facies mogao izgledati da se nije dogodila velika svjetska kataklizma ...  Posebnu pažnju  zaslužuju projekti nerealiziranih turističkih kompleksa odnosno resorta za Opatiju i Zadar.

Bez obzira što je kvaliteta onodobnih projekata na vrlo visokoj razini, potrebno je napomenuti kako je prezentirano vrijeme bilo vrlo dinamično za projektante jer su projekte trebali prilagoditi investitorima i izraziti vlastiti stil.

Autorice izložbe i kataloga su Jasenka Kranjčević i Mirjana Kos.