Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu otvorena izložba 'Portreti grada'

'Portreti grada - izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita' naziv je izložbe otvorene 19. studenoga,  u Muzeju grada Splita i Galeriji 'Emanuel Vidović', a posjetitelji je mogu razgledati do siječnja 2014.
vrijeme: 19.11.2013.
mjesto: Split; Muzej grada Splita
url: http://www.mgst.net
Ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić-Kostić rekla je da su upravo vedute i panorama Splita najveći dio likovnih zbirki tog muzeja budući da se neprekidno prikupljaju od njegova osnutka. Na izložbi su, objasnila je ona, predstavljene splitske vedute na crtežima, grafikama i slikama.

'Premda su mnogi likovni prikazi grada iz muzejskog fundusa već postali dio kolektivne memorije grada, uvijek iznova plijene pozornost. Pri tome nije važno radi li se o interesu intelektualne, emocionalne ili duhovne prirode, o posljedici znatiželje ili nostalgije jer ove vremešne splitske vedute čuvaju od zaborava vizure staroga Splita', istaknula je Šarić-Kostić.

Veduta je slika ili grafika koja detaljno prikazuje dio grada ili arhitektonske objekte u krajoliku oživljene sitnim ljudskim likovima i skupinama. Osnovni element je perspektiva kojom se ostvaruje privid prostornosti. Razvila se u 17. stoljeću u Nizozemskoj, a osobito je bila popularna u Veneciji u 18. stoljeću.
(Hina)