Preskočite na glavni sadržaj

Dunja Vejzović i Edita Karađole dobitnice nagrada glumišta za životno djelo

Operna diva Dunja Vejzović i dramska umjetnica Edita Karađole dobitnice su nagrada za životno djelo Hrvatskog glumišta i svekoliko umjetničko djelovanje, koje će se, uz ostale ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dodijeliti u nedjelju, 24. studenoga, na svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
vrijeme: 24.11.2013.
mjesto: Zagreb; Hrvatsko narodno kazalište
url: http://www.hnk.hr
Impresivna biografija umjetnice bez konkurencije Dunje Vejzović počiva oko tri područja, iznimne operne karijere, posvećenosti popijevci, Liedu, i pedagoškog rada, rekla je predsjednica žirija za operu Višnja Mažuran na konferenciji za novinare Društva, na kojoj su objavljene i nominacije u dvadesetak kategorija Nagrada hrvatskog glumišta.

Njezin operni put počeo je nakon što kao gotovo anonimna pjevačica napušta Zagreb i odlazi u 'wagnerijansko svetište' Bayreuth kada ju primjećuje i nudi suradnju Karajan. Proputovala je sve najveće svjetske operne pozornice, a jednakom snagom, produhovljenošću i znanjem posvetila se Liedu, kao i podučavanju mladih, napomenula je Mažuran.

Po svom znanju, obrazovanju, kulturi i širini, Dunja Vejzović, iznimna je i kompleksna ličnost, koja zahvaljujući svojim životnim i umjetničkim postignućima, zaslužuje najveće poštovanje i ponos hrvatskog naroda kojem pripada', ističe se u obrazloženju.

Za područje drame za svekoliko umjetničko djelovanje nagrađena je Edita Karađole, 'samozatajna heroina hrvatskog glumišta i umjetnica koja je desetljećima nosila dramski repertoar Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci'.
 
U tom je kazalištu ostvarila velik broj velikih ženskih uloga s repertoara, a krenula je i u avanturu nezavisne scene osnivanjem HKD Teatra, iz čega se razvio i Festival malih scena u Rijeci, rekao je Slavko Juraga, predsjednik žirija za dramu. Bila je prisutna i u glumačkoj pedagogiji, a značajan je i njezin doprinos u njegovanju i interpretaciji čakavskoga, dodao je.
Uvijek nova i drugačija, ali podjednako jednostavna, altruistična i dostojanstvena, na sceni i u životu, kreirala je povjerene joj likove na osebujan način, snagom unutarnjeg argumenta, psihološke osviještenosti i duboke proživljenosti iz koje je potom mogla suvereno ulaziti u scenske polemike, iskorake, doskočice, te svaku od svojih uloga, kojih je kroz skoro pola stoljeća bilo više od 150, rastvarati u neslućenoj količini nijansi i značenja, pitanja i odgovora, komičnih i tragičnih naglasaka, stoji u obrazloženju.
 
Osim tih dviju nagrada već je poznata i Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, koja se 'za propulzivnost izraza i kreativno sudioništvo' dodjeljuje ansamblu predstave 'Žuta crta' Juli Zeh i Charlotte Roos, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Konačnu odluku o ostalim nagradama žiri će donijeti 24. studenog, a isti dan one će biti uručene na svečanoj dodjeli u zagrebačkom HNK, uz izravan televizijski prijenos na drugom programu HTV-a.
(Hina)