Preskočite na glavni sadržaj

Stipan Tadić u Galeriji umjetnina Split

U utorak, 12. studenog, u 20 sati, u Galeriji umjetnina u Splitu, otvara se izložba zagrebačkog slikara Stipana Tadića. Izložba ostaje otvorena do 26. studenog.
vrijeme: 12.11.2013. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
Među mlađim autorima koji su u zadnjih nekoliko godina uspjeli izboriti vlastitu poziciju na hrvatskoj likovnoj sceni istaknuo se Stipan Tadić, slikar kojeg odlikuje sustavno, neprekinuto stvaralačko nastojanje za izgradnjom samosvojna opusa. Za Tadićevu umjetnost najkraće bi se moglo reći da gaji suvremenost tradicionalnoga pristupa slici. Njegov vizualno-umjetnički izraz u sebi sadrži posebnu eksperimentalnu virtuoznost, koja je istaknuta u svim njegovim djelima. U skladu s tim poseže za postmodernim sredstvima i postupcima - ironijom, parafrazom, pastišem, kičem, trivijalnosti, zagonetkom, igrom.

Prije svega, rad mu karakterizira metijerski interes za slikarsku materiju, oblikovnu čistoću i sintetičnost likovnoga jezika. Teži savršenoj ravnoteži prostora slike, koju shvaća kao pozornicu svojih likovnih razmišljanja. Socijalni ambijent, povijest umjetnosti i umjetnička suvremenost, kao i svakodnevno „neumjetničko“ okruženje, bitni su elementi Tadićeve umjetnosti. Slikarstvo je to emocionalne povezanosti s motivom jer ga, uza svu vještinu oblikovanja, prožima neka uzajamna simpatija. Autor svoje slikarstvo tematski zasniva na likovima i prizorima iz svakodnevnog života i okružja pa se često u njemu pojavljuje, osim članova obitelji, i uzak krug njegovih prijatelja i kolega.

Tadićeva stvaralačka energija slijedi vlastiti stvaralački ritam i senzibilitet, bilježeći stalnu uzlaznu liniju kvalitete. Bilo da je riječ o seriji impresivnih portreta i autoportreta, na kojima je progovorio osobno i direktno, zgusnuvši u njima svoj cjelokupni životni i umjetnički credo, ili referiranju na poznata djela iz povijesti umjetnosti, prožeta poštovanjem prema umjetnosti prošlosti, ili nekim drugim kreativnim uzletima proisteklima iz osobnih fantazmagorijskih izvora, koji u promatrača izazivaju simpatije i pritajeni smiješak, uočava se suvereno baratanje medijem i svježina ideja iz kojih emanira duh nove generacije. Marija Stipišić Vuković, iz teksta u katalogu izložbe

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. Diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2011. godine u klasi prof. Kauzlarića Atača. Prvi put samostalno izlaže 2009. godine u Galeriji Vladimir Bužančić, Centar za kulturu Remetinec, Zagreb. Od tada je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznaja. Od 2010. član je HDLU- a. Živi i radi u Zagrebu.