Preskočite na glavni sadržaj

‘Obrana i zaštita’ na jesenskoj turneji po festivalima

Nakon što je krajem rujna započeo redovnu kino distribuciju u Hrvatskoj, višestruko nagrađivani dugometražni igrani film Bobe Jelčića, 'Obrana i zaštita', u studenom će se predstaviti na nizu festivala u regiji, ali i šire. Naime, u narednih dvadesetak dana film će biti prikazan u Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji, Srbiji, Bjelorusiji, Njemačkoj, Turskoj te Indiji!
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Vienna, Austria
url: http://www.kunsthallewien.at/

Svoju kasnojesensku festivalsku turneju film ‘Obrana i zaštita’ započeo je početkom studenog na Međunarodnom filmskom festivalu Listapad u Minsku u Bjelorusiji, a tijekom tekućeg tjedna bit će prikazan u konkurenciji 27. međunarodnog filmskog festivala u njemačkom Braunschweigu. Nadolazeći vikend predstavit će se u Sloveniji, na 24. Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu, kao i u Slovačkoj, na filmskom festivalu u Bratislavi. Sredinom studenog ‘Obrana i zaštita’ putuje u Skopje na Festival europskog filma – Cinedays, kao i na Međunarodni filmski festival u Malatyji u Turskoj, a u drugoj polovici studenog pak na Međunarodni filmski festival Indije u Goi. Festivalska turneja u studenom završava u regiji i to u Beogradu, gdje će ‘Obrana i zaštita’ biti prikazana na Festivalu autorskog filma.

‘Obrana i zaštita' je redateljski prvijenac cijenjenog kazališnog redatelja Bobe Jelčića nastao u produkciji tvrtke Spiritus movens. Riječ je o snažnoj priči o svakodnevnom životu u podijeljenom i slomljenom društvu u Mostaru, o svijetu u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. To je također pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što što ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

Svjetska premijera filma održana je u veljači u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, dok je na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli ‘Obrana i zaštita’ ovjenčana sa čak sedam Zlatnih Arena: za režiju, scenarij, glavnu žensku, glavnu mušku ulogu, kameru, scenografiju te veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Pored spomenutih, film je osvojio i Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA-e, nagradu Bauer za nabolji film u regiji Motovun Film Festivala, Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu te Specijalnu nagradu žirija na sarajevskom festivalu. Na Tuzla Film Festivalu proglašen je najboljim igranim filmom u konkurenciji, a na festivalu Mojkovačka filmska jesen Diklić je ovjenčan još jednom nagradom za najbolju mušku ulogu.
 
Film je započeo kino distribuciju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini krajem rujna 2013.
Distribucija: Blitz film & video