Preskočite na glavni sadržaj

Kino 'Europa' nakon ZFF-a

Odmah po završetku Zagreb Film Festivala, već u ponedjeljak, 28. listopada, kino 'Europa' nastavlja s redovnim programom i svojoj publici donosi četiri nova nezavisna i zanimljiva naslova!
vrijeme: 28.10.2013.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Nakon premijere na ZFF-u, 'Krugovi' Srdana Golubovića kreću u redovnu kinodistribuciju. Iako mu je tema rat, ovo nije ratni film. On govori o posljedicama jednog ratnog događaja i njegovom utjecaju na današnje živote ljudi. Nakon uspjeha na svjetskim festivalima - posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu te više od dvadeset međunarodnih nagrada - redovno prikazivanje filma u Zagrebu, u kinu Europa, počinje u ponedjeljak, 28. listopada, a film će uskoro biti prikazan i u drugim nezavisnim i digitaliziranim kinima diljem Hrvatske. Među prvima, uz zagrebačko kino Europa, film će od 4. studenog (premijera 27.10.) biti na programu riječkog Art-kina Croatia.

Dva filma stižu s istoka; dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, 'Pieta' Kim Ki-duka, čije prikazivanje počinje 29. listopada te 'Grandmaster' Wong Kar-waija, kojeg gledamo od 31. listopada.

'Pieta' je pobjednički film festivala u Veneciji u režiji Kim Ki-duka, filmofilskoj publici poznatog po filmovima 'Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće', 'Samaritanka', '3-Iron' i 'Bad Guy'. Film donosi priču o okrutnom mladiću koji radi kao utjerivač dugova za kamatare. Kada se jednog dana pojavi žena koja tvrdi da mu je majka, on odluči živjeti normalnim životom, no nju tada otmu.

'Grandmaster' najnovije ostvarenje Wong Kar-waija ('In the Mood for Love', 'Chunking Express', '2046'), čovjeka čiji su filmovi po mnogima utjelovili filmski postmodernizam, a čije smo 'Noći boje borovnice' već imali prilike gledati u našem kinu. U filmu pratimo priču o dvoje kung fu majstora, od kojih je jedan legendarni Ip Man, mentor Brucea Leeja. Film uranja gledatelja u filozofiju i kodeks časti majstora borilačkih vještina, vješto oslikavajući prve godine moderne Kine.

U studenom na program kina dolazi i film 'Foxfire, ispovijedi djevojačke bande' francuskog redatelja Laurenta Canteta koji je za svoj film 'Razred' osvojio Zlatnu palmu prestižnog Festivala u Cannesu. U nasilnoj poslijeratnoj kulturi kojom upravljaju muškarci grupa djevojaka se ujedinjuje u bandu, tajno društvo u koje primaju jedino žene, a međusobno se raspoznaju po tetovaži plamena na ramenima članica. One odlučuju da više ne mogu podnositi diskriminaciju zbog toga što su siromašne i što su žene. Kreću na osvetnički pohod u želji da ostvare svoj san: život po vlastitim pravilima i zakonima, bez obzira na sve.

Na programu kina Europa, uz ova četiri nova naslova, još će biti filmovi 'Prije ponoći' Richarda Linklater i 'U kući' Francoisa Ozona.

Točan raspored projekcija dostupan je na www.kinoeuropa.hr.