Preskočite na glavni sadržaj

Opera 'Ivica i Marica' premijerno u HNK u Zagrebu

Opera 'Ivica i Marica' premijerno u HNK u Zagrebu
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u petak, 25. listopada, nastavlja svoju opernu sezonu premijernom izvedbom opere-bajke 'Ivica i Marica' njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka pod ravnanjem Saše Britvića i u režiji Ivana Lea Leme.
vrijeme: 25.10.2013. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK u Zagrebu, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Nedvojbeno jedno od najneobičnijih glazbenih djela s kraja 19. stoljeća, ta "bajkovita igra u tri slike" nastala je nakon i pod utjecajem intenzivne umjetničke suradnje mladog Humperdincka i slavnog kompozitora Richarda Wagnera, ističe se u najavi predstave na internetskim stranicama HNK-a.

Iako je Humperdinck u svojem remek-djelu zadržao Wagnerov prokomponirani stil i lajtmotive, njegova opera-bajka poseže za dječjim pjesmama i popularnim melodijama kojima se ne zna podrijetlo i koje kao da su izgubljene u izmaglici vremena. "Rezultat je zapanjujuća glazba, duboka poput jezera germanskih legendi, ali u isto vrijeme i neobično bliska jer doziva uspomene iz djetinjstva nakon kojih smo, odlutavši u šumu, upali u zamku vještičine kuće s medenjacima", dodaje se u najavi.

Opera inspirirana istoimenom bajkom braće Grimm, partiture ispunjene ljupkom glazbom, sretnim kontrastima i melodikom bliskom narodnom duhu, praizvedena je 23. prosinca 1893. u Dvorskom kazalištu u Weimaru pod ravnanjem Richarda Straussa.

U prva dva desetljeća nakon praizvedbe djelo je postavljeno diljem Europe, prevedeno je na dvadesetak jezika, 1905. prikazano je u newyorškom Metropolitanu, a 1923. ta je opera postala prva opera koja je u cijelosti emitirana na radiju, i to iz londonskog Covent Gardena, te prva emitirana u izravnome prijenosu 1931. iz Metropolitana.

U Zagrebu je prvi puta postavljena u prosincu 1895. pod dirigentskom palicom maestra Franje Rumpela. Uslijedile su produkcije 1935. (dirigent Oskar Jozefović, redatelj Aleksandar Binički) i 1943. (dirigent Boris Papandopulo, redatelj Vojmil Rabadan).

U njezinoj najnovijoj produkciji u zagrebačkoj nacionalnoj kući Ivicu će na premijeri utjeloviti Helena Lucić Šego, Maricu Marija Kuhar Šoša, Oca Davor Radić, Majku Tamara Franetović Felbinger, a Vješticu Ivanka Boljkovac.

Njihove alternacije u ostalim su izvedbama Jelena Kordić (Ivica), Gorana Biondić (Marica), Vitomir Marof (Otac), Željka Martić (Majka) i Cecilija Car (Vještica). U ulogama Pjesuljka izmjenjivat će se Mia Domaćina i Martina Klarić, a Rosuljke Kristina Anđelka Đopar i Ana Zebić.

Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, za scenski pokret zaslužna je Larisa Navojec, a za video projekciju Willem Miličević i Vice Rossini. U predstavi sudjeluje i Dječji zbor Zvjezdice. (Hina)