Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Dženise Pecotić

U zagrebačkoj Galeriji Mala, u subotu, 19. listopada, s početkom u 12 sati, otvara se izložba modne dizajnerice i kostimografkinje Dženise Pecotić. Izložba ostaje otvorena do 29. listopada.
vrijeme: 19.10.2013. 12,00
mjesto: Zagreb; Galerija Mala, Trg bana Josipa Jelačića 6
url: http://www.galerijamala.hr
S obzirom da je glazba centralni motiv festivala, novi radovi Dženise Pecotić među kojima su haljine i maske, inspirirani  su upravo baroknom i renesansnom glazbom.

Izložba je suvremena interpretacija i svojevrsna refleksija specifičnog zvuka renesanse i baroka, odjek i interpretacija dobroga zvuka koji se odnedavno sluša u Korčuli. Uz glazbu, upravo se u temi odijevanja i maskiranja redovito vežu i posebne društvene norme jasno očitane u slikovitim simbolima.  Haljina i maska možda su najizraženiji elementi, a redovito imaju specifično značenje i poruke. 

Kako kaže Dženisa Pecotić, upravo su maske igrale veliku ulogu kroz povijest odijevanja i razodijevanja, a posebno su tijekom baroknoga razdoblja bile važan dio društvenih događaja koji su se priređivali ponajviše na dvorovima. Maske su uvijek bile znak. One su nosile posebne poruke i označavale su poseban sustav  govora. One su opredmećen znak, suvremen u interpretaciji, jedna vrsta autorskoga izraza, tumači autorica izložbe.     Novi radovi Dženise Pecotić u Zagrebu bit će na otvorenju predstavljeni kao svojevrstan performance.

Izložbu će otvoriti glazbeni kritičar Zlatko Madžar, a moderatorica događaja bit će popularna televizijska voditeljica Danijela Trbović. Posebnu koreografiju s plesom 'branl' osmislila je Ljiljana Gvozdenović. Prema toj koreografiji izaći će iz izloga galerije na glavni zagrebački trg balerine Dunja Novković i Natalia Horsnell, odjevene u kreacije od organdija na kojemu su digitalno otisnuti  arhitektonski radovi Nenada Fabijanića. U malom prigodnom koncertu na gitari će nastupiti Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal, Hrvatska). Fotografije je snimio Srećko Seljan.
 
 Dženisa Pecotić dizajn tekstila i odjeće diplomirala je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Kao autorica i suautorica napravila je kostimografije za niz dramskih, opernih i plesnih predstava u mnogim hrvatskim kazalištima, gostovala u napuljskom kazalištu San Carlo te supotpisala kostimografiju za dva igrana filma. U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu napravila je kostimografije za predstave 'Balade... koje donosi vjetar..'. Wellenkampa, 'Tranquilissimo', 'Cantata 66', 'Donauballett '95', 'Ne hodi po travi... padaju anđeli' Juzbašića – Faviera, potom 'Tramvaj zvan čežnja' Tarbuka – Bogdanića, 'Maestro' Papandopula – Fabrija – Gvozdenović, 'Coppélia na Montmartreu' Delibesa – Vàmosa, 'Pjesme ljubavi i smrti' Mahlera – Šparembleka te 'Labuđe jezero' Čajkovskoga i 'Dama s kamelijama' Davisa u koreografiji Dereka Deanea. Surađivala je sa Zagrebačkim plesnim ansamblom i Studijem za suvremeni ples u Zagrebu, te na brojnim predstavama svih HNK u Hrvatskoj: u Splitu, Rijeci, Osijeku i u Varaždinu. Istaknuta je članica ULUPUH-a od 1982., a od 1984. godine Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Bavi se i modnim dizajnom za što je dobila nekoliko nagrada. Posljednjih trideset godine redovito samostalno izlaže u Hrvatskoj i u inozemnim  galerijama i muzejima. Živi i radi u Zagrebu.