Preskočite na glavni sadržaj

Multimedijalni spektakl 'Gubec teatar'

U petak, 18. listopada, obilježava se jubilej spomeničkog kompleksa posvećenog Seljačkoj buni, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, u gornjostubičkom muzeju. Uz bogati program, pripremljen je i 'Gubec teatar'– multimedijalni maping pomoću kojega će oživjeti Spomenik Matiji Gupcu na do sada neviđeni način.
vrijeme: 18.10.2013. 20 h
mjesto: Gornja Stubica; Muzej Hrvatskog zagorja
url: http://www.mhz.hr/

Budući da je samo djelo Antuna Augustinčića zasnovano dijelom na literarnom predlošku 'Balada Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže, odabrane stihove iz toga djela interpretira Vid Balog, zajedno s tekstom iz Habdelićevog prikaza Seljačke bune koji datira iz 17. stoljeća i izborom iz tzv. tužbe protiv Tahyja čiji se original iz 16. stoljeća čuva u Hrvatskom državnom arhivu.

Zahtjevnom animacijom pojedinih prikaza na Spomeniku „udahnut“ će se novi život likovima i povezati ih s najatraktivnijim insertima iz filmova 'Seljačka buna 1573.' Vatroslava Mimice, 'Bitka kod Stubice' koju je u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja snimila tvrtka SIM video, te 'Puntanje u Hižakovcu' kojeg je za Muzeje snimio Sven Šams povodom 800. obljetnice Gupčevog kraja. Bogatstvo vizualnih efekata i umjetnički 3D video maping na Spomeniku realizirala je tvrtka Pago com d.o.o., članica grupacije 5/Group u suradnji s tvrtkom Novena iz Zagreba. Produkciju potpisuje Goran Pavičić prema scenariju Goranke Horjan, uz multimedijalnu razradu scenarija Ervina Šilića. Animaciju je izradio Goce Vaskov, a tonske podloge studio Digimark d.o.o.

Koordinator projekta ispred Muzeja Hrvatskog zagorja je Goranka Horjan, a suradnica Vlatka Filipčić Maligec.