Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Kraljević u 2014. s novim programom i kustoskim timom

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević najavila je program za iduću godinu, koji će ostvariti novi kustoski tim, Ana Kovačić, Sanja Sekelj i Lea Vene, a otvorit će ga u siječnju projekt 'Tri filma Duncana Campbella' kustosice Željke Himbele, u okviru kojeg će umjetnik iz Glasgowa u svojim filmovima i instalacijama istražiti kako se značenje povijesti konstruira i posreduje.
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://www.terraneofestival.com/
Poviješću će se baviti i projekt 'Raznolike procjene', u okviru kojeg će turska umjetnica Asli Cavusoglu izložiti šest radova o različitim načinima iščitavanja povijesti s obzirom na to tko ili koji procesi su omogućili njezino pisanje. Na svojoj dvotjednoj rezidenciji u Zagrebu ona će i istražiti razne suvremene arheološke pristupe. Australska umjetnica Kerrie Poliness napravit će nove radove koji se sastoje od velikog performativnog uličnog crteža koji će u Galeriju pomoći instalirati slučajni prolaznici i svi zainteresirani.

Za veljaču je najavljena izložba '(radni naslov)' na kojoj će se predstaviti novi rad mlade umjetnice Ive Cepanec, sastavljen od 'sedam bazena žive i rastuće žabokrečine koji će služiti kao polazište za raspravu o odnosima između službene i nezavisne umjetničke scene'.

Bivši tim Galerije će s novim kustosima, kroz različite projekte, i dalje raditi na učvršćivanju veza i suradnji s institucijama i pojedincima na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Projektom 'Romski urbanizam' istraživat će se standard života romske populacije u okolici Zagreba, međunarodni trogodišnji projekt 'Promjena u kulturi' teži poboljšanju i uspostavljanju dijaloga između institucija koje pružaju mogućnost umjetničkih rezidencija u Europi, a projekt 'Likvidacija' bavi se procesom privatizacije i njenim utjecajima u regiji i u inozemstvu.
 
Galerija će ugostiti i samostalnu izložbu španjolskog umjetnika Emilia Morena koji će predstaviti rad na temu procesa vrednovanja manifestiranih kroz valutu, jezik i povijest, a u suradnji s kanadskom galerijom Occurence izložit će se projekt 'Biti Fahrenheit' Eve Tremblay.

Studente će i dalje podupirati kroz program razmjene LMU/ALU, razvijen u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i Metropolitan University u Londonu, a galerija je aktivno angažirana i u edukacijski program 'Kustoske platforme'.

Dva projekta iz programa Galerije za 2014. ušla su u finalni krug za financiranje od strane Balkans Arts & Culture Fund – 'Srami se!', koji nastoji uspostaviti platforme za umjetničko i teorijsko istraživanje srama koji je izazvan specifičnom političkom, ekonomskom ili socijalnom situacijom u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, te hrvatsko-srpsko-bosanski projekt 'Institucije memorije' koji namjerava postaviti kritično pitanje o ulozi institucija sjećanja u društvu propitujući njihovu svrhu na području bivše Jugoslavije od njenog raspada.

Iz Galerije najavljuju da se novi program realizira već i s početkom nove izložbene sezone, do kraja godine postavit će se četiri izložbe. U četvrtak, 17. listopada, otvara se prva –'Ti i čija vojska' kubanskog umjetnika Levija Orte i španjolske umjetnice Nurije Guell. Oboje umjetnika doći će u Zagreb, a na otvorenju će s njima razgovarati kustosica Alejandra Labastida.
(Hina)