Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Branka Lepena

U srijedu, 9. listopada, u 19 sati, otvara se izložba Branka Lepena. Kipar se predstavlja novim konstruiranim skulpturama, kolažno-montažnim drvenim trodimenzionalnim asamblažima, koji se mogu razgledati do 19. listopada.
vrijeme: 09.10.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Academia Moderna, Šenoina 11
url: http://www.academia-moderna.hr
'Plastičko-oblikovni postupak Branka Lepena, 'umjetnika projektanta', i u recentnim je radovima minimalistički, amblematske su odlike Lepenova rukopisa istančan osjećaj za materijal, škrtost, odricanje od estetske zavodljivosti, suspregnutost i posnost u ekspresiji jer se ovaj kipar od samih početaka dragovoljno ograničava zadatostima - naravi i dimenzijama odabrana materijala - ali i unutar samozadatih ograničenja uvijek uspijeva stvoriti suptilnu oku atraktivne artefakte i njima otvarati  i afirmirati neki važan, relevantan i zanimljiv problem.

Lepen i danas beskompromisno odbacuje narativne, iluzionističke i simboličke aspekte materijala radeći, husserlovski rečeno, sa samom stvari (objektom, materijalom, energijom, prostorom i sviješću) i tu nema mimikrije niti parafraze. Odlike njegovih recentnih djela su reducirana forma - sve je pročišćeno i prepušteno isključivo govoru samog materijala - primarni materijali (aluminij, drvo...), svjetlost, monokromija i manualno izvođenje rada.

U Academiji Moderni kipar se predstavlja novim konstruiranim skulpturama, kolažno-montažnim drvenim trodimenzionalnim asamblažima. Novost je boja kao primjer uspješna uvođenja kolorističkih elemenata u strukturalne skulptorske odnose, a taj novi moment značajno obogaćuje objekt.

Svaki i od objekata propituje mogućnosti zadiranja vlastita volumena u prostor, neki i drastično zakoračuju u prostor i posvajaju ga. Iz aluminijskog okvira što ga umjetnik izvodi kao prostorni crtež izlazi 'krak' (dugački kvadar) u kojemu je fluroscentna svjetiljka omotana specifičnim filtrom koji stvara jedinstvenu boju, koji duboko zadire u prostor. Po istom gradbenom načelu u prostor izbijaju konstrukcije i s po dva 'kraka', drugdje ovakva konstrukcija ima dva 'kraka', ali i dodatno svjetlo u pozadini koje usložnjava prostornost konstrukcije i obogaćuje je. Jedan objekt – projektiran kao prostorna trodimenzionalna konstrukcija s više 'krakova'  - leži na galerijskoj podnici.

Objekti su entitet i iskaz za sebe, ali u prostoru utječu jedan na drugoga, stvaraju atraktivnu i produhovljenu prostornu instalaciju/ ambijent i čine jedinstvenu i komplementarnu cjelinu. Objekti su promišljeno situirani u galerijski prostora. Objekt nalik vratima poput markera ulazi u prostor i trasira kretanje ostalih u galeriji, njihov razmještaj na zidovima i podnici, a konfiguracijama, emanirajućim svjetlom i bojom svi zajedno stvaraju zanimljiv i atraktivan vizualni doživljaj, novu, pomalo svečanu duhovnost.

Izložba se može odčitavati i kao autorovo angažiranje i pobuđivanje odlika zatečene arhitekture. Afirmirajući i vlastitu materijalnu, objektnu, prostornu i plastičku vrijednost, objekti podražavaju i afirmiraju gradbenu logiku, modularni ustroj i arhitektonske osobitosti Academiae Moderne i komuniciraju s motriteljem.

Trenutna konstelacija objekata u galeriji nagovještava mogućnosti i njihova drukčijeg razmještaja i artikuliranja uvijek nove atmosfere u prostoru.' Ivica Župan