Preskočite na glavni sadržaj

Damir Babić – izložba u Pooli

Od 4. do 25. listopada, u galeriji Poola u Puli, organizira se izložba Damira Babića pod nazivom 'Tko je protjerao Tišinu? Srca venu'. U sklopu programa 'Artist Talk', umjetnik će se zainteresiranoj publici predstaviti u 12 sati.
vrijeme: 04.10.2013.
mjesto: Pula; Galerija Poola, Kandlerova 14
url: https://www.facebook.com/pages/Robot-poola/140644249451539
'Svakom od nas dostupna je osjećaj da se iza misli koja filtrira sva naša iskustva nalazi nešto drugo. Taj je trenutak onaj u kojem si dopuštamo stati i vidjeti da ne moramo vjerovati u svaki od tih impulsa koji se većinom odvijaju u našoj odsutnosti i u skladu s njima određivati vlastito djelovanje. To je trenutak Tišine.

Naša psihološka i kulturloška uvjetovanost ne dozvoljavaju nam da u tom trenutku posvetimo pažnju i prepoznamo u njemu nešto stvarno. Umjesto da dopustimo Tišini njeno prirodno kretanje, skloniji smo prekriti je mišlju i tako se vratiti u zonu sigurnog koja nas odvaja od onog što jest. To što jest je Stvarnost.

Naša percepcija svijeta uglavnom nas dovodi u susret s idejama, predodžbama i mišljenjima o tome što bi trebalo ili ne bi trebalo biti, a vrlo rijetko ili nikad s golom i neiskrivljenom Stvarnošću. Gotovo ništa ne može ući u prostor našeg iskustva, a da tome nešto ne dodamo. Ovisni smo o događajima koje neumorno proizvodimo, a možda još i više o tumačenjima i značenjima koje im pridajemo, pa su nam nerijetko ona sama dovoljna. Gomilamo uvjerenja kako bismo našli odgovarajuću zamjenu našoj nemoći da dođemo u kontakt sa Stvarnošću i te smo privide u svakom trenutku spremni braniti. Zanimljivo je kako nam ne pada na um da onome što je stvarno nije potrebna obrana. Nije mu potrebno niti naše mišljenje.

Zaboravili smo Tišinu. Svi napori svijeta usmjereni su prema tome da nam onemoguće primijetiti i prepoznati njenu Prisutnost. U najboljem slučaju sjetimo se pobjeći u njen zaklon kada nas borba s iluzijama dovoljno iscrpi, ali najčešće se zadovoljavamo njenom površinom ili vanjskim karakteristikama. Istinska Tišina ostaje nam nepoznata ako je shvaćamo kao odmorište pred neki nov izazov. Tišina na koju želim ukazati stalna je Prisutnost u nama i svim oblicima i pojavama svijeta. Ona je suštinska jezgra Bića i prolaz koji vodi u Stvarnost. Htjeli mi to priznati ili ne, naše zaustavljanje pred tim prostorom obilježeno je debelim naslagama straha. A on je sasvim normalan, jer Tišina je granica na kojoj se počinje klimati sigurnost naših privida (…)' Damir Babić