Preskočite na glavni sadržaj

Petar Dolić - izložba skulptura

U galeriji Remek-djela, od 4. do 24. listopada, održava se izložba skulptura Petra Dolića te druženje s umjetnikom.
vrijeme: 04.10.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Remek-djela, Stenjevečka ulica 1
url: http://www.remek-djela.com
Petar Dolić (akademski kipar), rođen u Travniku 1975. godine. Od 1976.godine živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohadao je 'Medaljarstvo i malu plastiku' u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a.


Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima ( 'Tri sunca' — uvala Vela lozna, Postira; 'Podmornica '- Zagrebački velesajam; 'Brod na suhom '- Njemački park, kraj Boćarskog doma (Zg), 'Spomenik poginulim braniteljima' u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, 'Jabuka' u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve...). Osim navedenog, Petar Dolić je i autor 'Večernjakove milenijske ruže', 'Dekanskog lanca' Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobitnik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja 95...).

U trenutku kada se Petar Dolić pojavljuje u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, o njemu se piše i govori kao o najvećoj kiparskoj darovitosti mlađe generacije. Njegova plastika donosi nov, svjež ogled na sadašnjost, viziju suvremenog svijeta koja je jednostavna i rafinirana. Petar Dolić je postavio aksiome vlastitog kiparstva: oblikuje drvo, kleše, modelira, a kiparski smisao traži u vlastitom postojanju.