izložba

2 u 1 / Ruža Hodak i Damir Brčić


vrijeme: 24.04.2012. - 09.05.2012.19,00
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trgu maršala Tita 11

Danas, 24. travnja, u 19 sati, u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba dizajnerice odjeće Ruže Hodak i akademskog slikara-grafičara Damira Brčića pod nazivom '2 u 1'. Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja.

'Brčić je izraziti crtač. Đak je Miroslava Šuteja. Nasljeđuje Šutejevu energiju bombardiranja očnog živca, ali je crtački opsesivniji.  Njegov gusti narativni crtež posebne optičke energije, donosi vrstu osobne tehno-lirike koja ispovijeda vlastitu bačenost u svijet jasan do detalja i baš zato neugodan. Svijet od kojega se nemoguće distancirati drugačije nego njegovom apsorpcijom! Pojedi svijet kojeg ne možeš podnijeti. Umjetnički ga pojedi. To je tu na djelu. U tu pak vrstu energije, u taj vrtoglavi ritam (grafičkih) detalja, ulazi dizajnerska misao Ruže Hodak da bi mu promijenila genetsku šifru!

Cijeli raster svojih oblikovnih modnih postupaka, Ruža Hodak podastire grafici Brčićevih radova, ali njeni modeli ni trenutka nisu samo golo slikarsko platno za Brčićeve grafike. Svi njeni dizajnerski elementi postupno se tu uključuju u postupak interferencije dvaju medija – modnog i crtačkog. Brčićevi crteži jesu tu dezeni, ali takvi koji, kako ističe i sama dizajnerica, imaju umjetničku vrijednost. Tu vrstu poštovanja ne susrećemo u uobičajenom postupku dezeniranja materijala, odnosno modela. To više što autoričino baratanje crtežom nadilazi pojam dekoracije. Dizajnerica, naime, dekonstrukcijom Brčićevih grafičkih predložaka stvara stvara nove motive koji ugrađeni u model daju autohtonu autorsku strukturu. S dva potpisa- Ruže Hodak i Damira Brčića!' Ana Lendvaj
 
Ruža Hodak apsolvirala je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu  u Zagrebu, a 1983. diplomirala je dizajn za tekstil i odjeću na TTF-u u Zagrebu. Kao dizajner odjeće radila je u tekstilnoj industriji. Surađivala je i sa modnim časopisima kao modni ilustrator. Oblikuje nosivu, unikatnu, odjeću. Modele sa eksperimentalnim pristupom izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u muzejima, galerijama i na modnim revijama. Članica je sekcije za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a od 2004. i HZSU-a od 2005.

Damir Brčić rođen je 1960. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1979. godine, a 1984. diplomirao na grafičkom odjelu zagrebačke ALU u klasi prof. Šuteja. Tijekom 1987. studirao je na Ecole Internationale des Artes u Parizu kao državni stipendist. Dizajnirao je i ilustrirao stotinjak knjiga, monografija i plakata. Autor je sedamdesetak znakova, logotipa i maskota za brojne tvrtke, sportske kolektive, državna i međunarodna natjecanja. Autor je i TV špica, reklama i animiranih filmova, te desetak časopisa. Od 1996. profesor je na ŠPUD-u, a 2001/02. predaje Vizualne komunikacije i dizajn na Visokoj učiteljskoj školi u Petrinji. Docent je, od 2007., na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Središte Petrinja, gdje predaje Prostorno plastičko oblikovanje i Grafički dizajn. Sudjelovao je na 30 samostalnih i 40 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

(M.K., 24.04.2012)