Preskočite na glavni sadržaj

Camillo Boito: Spomenik kao knjiga

U Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske će u srijedu, 2. listopada, u 18,30 sati, biti predstavljena knjiga 'Spomenik kao knjiga' koja donosi deset Boitovih tekstova objavljenih od 1861. do 1886. godine, u kojima se prati evoluiranje piščevih, ali i kolektivnih, stajališta o percepciji i tretmanu povijesnih spomenika u tadašnjoj Europi.
vrijeme: 02.10.2013. 18,30 h
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr

Prevela Ana Vukadin, priredio Marko Špikić, izdavač Disput, Zagreb, 2013.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Zlatko Jurić, dr. sc. Višnja Bralić, priređivač dr. sc. Marko Špikić i predstavnik nakladnika Josip Pandurić.

Moderna teorija konzerviranja i restauriranja počinje se razvijati u drugoj polovici 19. stoljeća. Suprotstavljajući se istomišljenicima Viollet-le-Duca s jedne i Ruskina s druge strane, arhitekt i kritičar Camillo Boito krajem 1870-ih započeo je sastavljati spise o principima restauriranja i potrebi uspostave državnog sustava zaštite kulturne baštine, anticipirajući svojom posrednom teorijom koncepte 20. stoljeća. Boitove ideje utjecale su na talijanske i europske konzervatore, kao i na temeljne dokumente poput Atenske i Mletačke povelje…