Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalima Raindance, Love & Anarchy i Reykjavik

Hrvatski filmovi nastavljaju turneju po međunarodnim festivalima, a ovih će dana na sjeveru Europe neki od njih biti premijerno prikazani na renomiranim festivalima Raindance u Londonu, Love & Anarchy u Helsinkiju i na festivalu u Reykjaviku.
vrijeme: 26.09.2013.
mjesto: London, Helsinki, Reykjavik
url: http://www.havc.hr

Jedan od vodećih filmskih festivala posvećenih nezavisnom filmu – Filmski festival Raindance, u svome će programu prikazati pet hrvatskih filmova. 'Gangster te voli' redatelja Nebojše Slijepčevića bit će prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, a 'Halimin put' redatelja Arsena Antona Ostojića u konkurenciji je za najbolji međunarodni dugometražni film. U ostalim programima festivala svoju će britansku premijeru imati hit-komedije 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić i 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i srpsko-francusko-hrvatska koprodukcija 'Kad svane dan' redatelja Gorana Paskaljevića. 21. izdanje Filmskog festivala Raindance održava se od 25. rujna do 6. listopada u Londonu, a u svome će programu prikazati 100-njak dugometražnih i oko 150 kratkometražnih filmova.

Od 1988. godine kada je osnovan i kada je u svome programu prikazao ukupno 26 filmova, Međunarodni filmski festival u Helsinkiju Ljubav i anarhija prometnuo se u najvažniji filmski festival u Finskoj, koji prikazuje oko 180 dugometražnih i 80 kratkometražnih filmova, a koji je prošle godine imao 57 000 posjetitelja. Ovogodišnje, 26. izdanje održavalo se od 19. do 26. rujna, a na njemu je prikazano nekoliko hrvatskih naslova. U programu Balkanize!, posvećenom, kako se navodi, recentnim vrhunskim filmovima s Balkana koji su se najčvršće dosad pozabavili nedavnom poviješću i traumama ljudske patnje, prikazani su 'Svećenikova djeca', 'Halimin put' te srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija 'Krugovi' Srdana Golubovića.

U programu kratkometražnog filma Animated Stardom prikazani su 'Otac' skupine autora i 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića, a u programu Better Tomorrov i film hrvatskog autora Vladimira Kanića 'Catching a Lion'. U programu Indie Vibes prikazana je i slovensko-dansko-hrvatska koprodukcija 'Dvojina' redatelja Nejca Gazvode.

Nakon svoje međunarodne premijere na Filmskom festivalu u Montrealu, debitantski film 'Hitac' redatelja Roberta Orhela prikazat će se i na 10. međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Kriminalistička drama o detektivki i tinejdžerki koje poveže slučajni hitac iz naslova bit će prikazan u natjecateljskom programu New Visions posvećenom prvim i drugim filmovima, gdje će se s još 12 naslova natjecati za Grand Prix festivala.

Izvor: HAVC