Preskočite na glavni sadržaj

Dubrava - izložba Stanka Posavca

U Galeriji Vladimir Filakovac, Zagreb, u ponedjeljak, 30. rujna, u 19 sati, otvara se izložba slika Stanka Posavca pod nazivom 'Pejzaži'. Izložba traje do 17. listopada.
vrijeme: 30.09.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a
url: http://www.ns-dubrava.hr
'Pojam krajolika u slikarskom smislu daleko nadilazi opisnost nekog zemljopisnog isječka. U primjerima činjeničnog pojavljuje se u rasponima od realistične marnosti, ekspresionističke pokrenutosti, stilizacije, do znaka u svedenosti na bitno. No sve su to situacije koje se na ovaj ili onaj način oslanjaju na preobrazbu konkretnog. Uz izvanjski postoji i unutarnji, emotivni, oslobođen izgleda u prirodi, i slobodom u tumačenju likovnog događanja. Ipak, ne radi se o dva odijeljena svijeta jer inspiracija krajolikom postoji i u nepredmetnom slikarstvu, u oblikovnoj slutnji pejzažnog.

Slikar Stanko Posavec u najvećem je dijelu svog velikog intrigantnog opusa vezan asocijativnošću motivskog za strukturu slikarskog polja, prenijetog u napetost oblika uzdignutih kolorističkih silnica. Vitalitet neprekidnog obnavljanja krajolika utkan je u pulsiranje slika, u dinamično kretanje formi izraslih na redu i ritmu s jedne i spontanosti izvedbe s druge strane. Posavec svojom prepoznatljivom rukopisnošću pomiruje suprotnosti, disciplinu i gotovo psihogramsku direktnost. U bujanju oblika osjeća se potka nenametljivog koordinatnog sistema koji strujanju kromatskih segmenata daje kompozicijska određenja, ali ne sputava autonomnost likovnih zbivanja u zgusnutosti i razvedenosti slikarske površine.

Posavec u svom novom ciklusu (premda je takva koncepcija vidljiva djelomično i kod ranijih ostvarenja) sliku osmišljava u dva sloja, čvrsto integrirana u jedinstvenost prizora. Prvim planom s mnoštvom ploha organičkog karaktera u dodiru i srazu raznovrsnih silueta, obogaćenih s osamostaljenim i pratećim linijama, te dubinom drugog plana, uvjetno fonda, s punim aktivitetom ukupnosti kadra. U tom prožimanju Posavec nalazi smisao njihovog slikarskog opredmećenja.


Djela velikog formata nastala u koncentratu vremena, silno su maštovita u svojoj sadržajnosti. Odabrani repertoar oblika objektivno je apstraktnog karaktera, ali ne bez dodira s mogućim vidom figurativnog. Pravilnije bi bilo stilsko određenje pojmom apstraktnog ekspresionizma poradi slojevitosti “ikonografije”, izvedene zapisima ekspresionističkog koda. U citatima krajolika, osvajanju prostranstava, u sjecištima i talištima forme, topografiji dramatskog i poetiziranog znakovlja, nije isključena ni raskoš neobične vegetabilnosti u mijenama kolorističke opne. Kao oaze u pejzažnom, s novom optikom spram normi putenosti prirode. U suodnosima dominantnih ploha i manjih partikula drugačijih frekvencija pomiču se naglasci u orkestraciji scene, pa i detalj vodi ka klimaksu uzbuđenja.

Posavec izbjegava siguran put shematiziranih pravila, ulazi u labirint oblikovnih komunikacija i osobne meditacije, i izlazi s djelom jasne arhitektoničnosti, s krikom boje i njezinom utihom. I crtovljem što stvara koridore, ogrebotine, potencira obline, preplete, umreženja, s tijekom prevladavajućih krivulja. Napetih do puknuća, ali i blago lučnih ‘melodioznih’ linija, međusobno kontrastnih i po tome sukladnih plohama u tkivu slike. Postavljenih u gustoći mozaikalnog rastera kroz adiranje oblika, no prepuštenih i 'lebdenju' u prostoru kolorističke zvučnosti. Plohe su bojom zasićene, otvorene su energijom magme, i s partiturama rastvorene epiderme s tragovima poteza Posavčeve slikarske kapilarnosti. I u nizu slika imaginarnog krajolika Posavec je potvrdio snagu izraza svoje umjetničke uvjerljivosti, sposobnost sažimanja doživljaja ljepote kroz teksturu i život slikarske površine.’ Stanko Špoljarić

Stanko Posavec rođen je 1944. godine u Koškovcu kod Ivanca. Diplomirao je 1969. godine na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Slikanjem se kontinuirano bavi od 1972. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je na 34 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu, te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.