Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Kak' je doma?' pobjednik karlovačke filmske revije i festivala

Ukupni pobjednik 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala je film 'Kak' je doma?' skupine Slobodna zona JR iz Srbije, a proglašenjem pobjednika u subotu je u karlovačkom Gradskom kazalištu završila ta priredba koja je okupila mlade filmske stvaratelje i njihove mentore iz 36 zemalja.
vrijeme: 14.09.2013.
mjesto: Karlovac
url: http://www.hfs.hr

"Žutu zastavu", nagradu za najbolje zastupanje nenasilja, dobio je film "Colectivo" iz Portugala. Žiri Filmske revije mladeži (prošlogodišnji Grand Prix dobitnik Thijs de Block iz Belgije, Norvežanka Jorunn Oluassen i domaći mladi glumac Antonio Parač, poznat po ulozi Koka) poručio je kako je glavni kriterij prosudbe, uz poruke tolerancije i protivljenja nasilju, bila kvaliteta i maštovitost filma.

Nagradu publike osvojio je film "Plima vremena" danske skupine Station Next.

Proglašeno je još osam najboljih filmova u četiri kategorije, četiri iz domaće i četiri iz strane produkcije. U kategoriji domaćih filmova 18. Filmske revije mladeži pobijedio je, među animiranim filmovima, "Galeb" splitske Škole likovnih umjetnosti, a među dokumentarnima je najboljim proglašen film "Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom?" skupine Almodovarci.

U kategoriji igranih filmova pobijedio je "Haralampije" Studija Kreativnih ideja iz Gunje, te među eksperimentalnim filmovima u kategoriji nazvanoj slobodni stil najboljim je proglašen "Ekvinocij" porečke grupe UM SAVE.

Pobjednici Four river film festivala su animirani film "Lov" u režiji Electric December iz Ujedinjenog Kraljevstva, među dokumentarnima "C i C - film o ljubavi" grupe Tvibit iz Norveške, od igranih filomva pobijedio je "Čudan grad" skupine Cinema en curs iz Španjolske, a u slobodnoj je kategoriji pobijedio samostalni autor Stefan Bohun.

Festivalu i Reviji prethodio je, od nedjelje do četvrtka, Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih s trideset sudionika iz 12 zemalja, odnosno iz sredina koje su, kao i Karlovac, organizatori festivala filmskog stvaralaštva. (Hina)